Parlament Bolivije zabranio učešće Moralesa na izborima

© REUTERS / LUISA GONZALEZPripadnik snaga bezbednosti Bolivije stoji pored pristalica opozicije tokom sukoba na protestu u La Pazu
Pripadnik snaga bezbednosti Bolivije stoji pored pristalica opozicije tokom sukoba na protestu u La Pazu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donji dom Parlamenta Bolivije usvojio je Zakon o održavanju opštih izbora, koji zabranjuje Evu Moralesu da se kandiduje i poništava njegovu pobedu iz oktobra, a dokument je predat na potpis privremenoj predsednici Žanjin Anjez.

Senat Bolivije usvojio je Zakon kojim se anulira pobeda Eva Moralesa na predsedničkim izborima održanim 20 oktobra.

„Kvorum Parlamenta je usvojio Zakon ’O prelaznom režimu za održavanje opštih izbora‘“, navodi se u saopštenju Parlamenta na zvaničnom profilu na Tviteru.

U objašnjenju koje prati zakon koji je objavio Senat Bolivije navodi se da on zabranjuje licima koja su se ranije imala dva mandata zaredom da se kandiduju. Na taj način bivši predsednik zemlje Evo Morales je onemogućen da učestvuje na predstojećim izborima.

Dokument proglašava nezakonitim izbore koji su održani 20. oktobra 2019. godine i njihove rezultate, i takođe određuje rokove za izbor novog rukovodstva Visokog izbornog suda (vršilac dužnosti Centralne izborne komisije).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala