U Egiptu otkrivene mumificirane životinje stare 2.700 godina /foto/

© AP Photo / Nariman El-MoftyMumificirane mačke u grobnici na drevnoj nekropoli u blizini poznatih egipatskih piramida u Sakari
Mumificirane mačke u grobnici na drevnoj nekropoli u blizini poznatih egipatskih piramida u Sakari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa egipatskih arheologa pronašla je u nekropoli Sakara, južno od Kaira, nekoliko mumificiranih životinja starih oko 2.700 godina, izjavio je državni ministar za antiku Haled Anani.

Mumije su sakrivene u 25 drvenih kutija ukrašenih hijeroglifskim tekstovima unutar malog spremišta na groblju za životinje u Sakari. Pronađeno je 75 statua mačaka, koje predstavljaju drevnu egipatsku boginju Bast, mala drvena statua boginje Neftide, 57 bronzanih statua drevnog boga Ozirisa i statua sokola, simbol boga Horusa. Među mumificiranim životinjama su i dva lava.

​„Na osnovu prvih analiza, možemo reći da su mladunci lavova stari između šest i osam meseci“, rekao je ministar. Arheolozi su takođe pronašli mumije mačaka, mungosa, krokodila, teladi, jastrebova.

​Muhamed Jusef, koji je bio zadužen za iskopavanje, rekao je za Sputnjik da nalaz datira iz vremena 26. dinastije, koja je vladala pre 2.700 godina. Dodao je da je Sakara, veliko drevno groblje, za drevne Egipćane bila središte poštovanja svetih životinja.

„To nije samo novo otkriće, oni su našli čitav muzej“, rekao je on novinarima prilikom izveštavanja o otkriću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala