Crna Gora nadograđuje laka oklopna vozila

© AP Photo / Danny JohnstonOklopna vozila JLTV američke firme Oškoš
Oklopna vozila JLTV američke firme Oškoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Crne Gore namjerava da sledeće godine krene u nadogradnju lakih oklopnih vozila, vrijednu do 35 miliona evra, predviđeno je Predlogom zakona o budžetu za 2020. godinu.

Prethodno su, prošlog mjeseca, Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale oko 30 miliona evra vrijedan ugovor o nabavci ove vrste vozila američke kompanije „Oškoš“.

Prva isporuka ovih vozila se očekuje u drugoj polovini sljedeće godine, nakon čega će se, rečeno je „Vijestima“ iz resora odbrane, krenuti sa ugradnjom sistema za daljinsko upravljanje vatrom.

„Pored povećanja vatrene moći jedinica naše vojske, na ovaj način, stepen zaštite posade vozila biće na znatno višem nivou, jer će se upravljanje vatrom vršiti iz unutrašnjosti vozila. Bez tih stanica, naši vojnici bi morali da upravljaju vatrom van vozila, zbog čega bi se izlagali dodatnom riziku“, saopšteno je iz resora ministra Predraga Boškovića.

Kako je ranije objavljeno, prva isporuka od 20 vozila kompanije „Oškoš“ se očekuje u drugoj polovini sledeće godine, a cijela isporuka će biti realizovana u fazama do 2023. godine.

Vojska Crne Gore 67 lakih oklopnih vozila od SAD kupuje iz kredita, uz godišnju ratu od šest miliona evra.

Stiže još četiri helikoptera

Ministarstvo odbrane Crne Gore je prošle godine kupilo tri višenamjenska helikoptera američke kompanije „Bel“, koji su i isporučeni, a sada će od iste kompanije kupiti još četiri helikoptera.

Iz Ministarstva objašnjavaju da su zaključili da je model „505“ optimalno rešenje za Vojsku Crne Gore, a služiće za svakodnevnu upotrebu, obuku pilota i tehničkog sastava, kao i za zadatke lakog transporta i taktičkog izviđanja, odnosno za zadatke za koje su do sada korišteni helikopteri tipa „Gazel“.

„Na ovaj način Vojska bi bila opremljena sa vazduhoplovima iz iste kompanije, što bi značajno povećalo efikasnost održavanja i eksploatacije istih“, kažu u Ministarstvu.

Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore raspolaže sa 13 lakih višenamjenskih helikoptera tipa „Gazela“, čija je prosječna starost 28 godina. Iz Ministarstva odbrane ističu da troškovi održavanja i opravki „Gazela“ iznose skoro jednu trećinu novog helikoptera ovog tipa, a takođe se, dodaju, javlja i problem obezbjeđenja rezervnih delova, jer se takvi helikopteri više ne proizvode i dovodi se u pitanje rentabilnost održavanja i dalja upotreba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala