„Čovek koji je kupio Mesec“: Film koji će isprovocirati Ameriku

© Foto : Printskrin/Kinoteka"Čovek koji je kupio mesec"
Čovek koji je kupio mesec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijera italijanskog filma „Čovek koji je kupio Mesec“, najgledanije komedije u prethodnih pet godina u toj zemlji, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, održana je u Beogradu.

Radnja filma „Čovek koji je kupio Mesec“ prati tajnog agenta italijanske obaveštajne službe Kevina Pirelija, koji je poslat na ostrvo svog porekla da pronađe sardinijskog ribara koji tvrdi da poseduje Mesec.

Uprkos opsežnoj obuci, Kevina ništa ne može da pripremi za pravu Sardiniju. Pored neobične tematike, ovo ostvarenje je privuklo veliku pažnju srpske javnosti, jer jednu od glavnih uloga u filmu tumači naš glumac Lazar Ristovski.

Ponos Sardinije

Ristovski je otkrio za Sputnjik kako je izgledala saradnja sa italijanskom produkcijom.

„Imao sam sreću da radim u filmovima van Srbije. Ono što je specifično za sve nas glumce je, bilo gde da se nalazimo, mi se vrlo brzo razumemo, napravimo dobru atmosferu i dobre odnose. Znamo da smo upućeni jedni na druge. Koliko moja uloga zavisi od njih, toliko i njihova zavisi od mene. U isto vreme smo i praktični i spremni da se emotivno otvorimo prema partnerima“, naglašava Ristovski, dodajući da građani Sardinije vrlo cene sebe, mnogo više nego Srbi. O tome najbolje svedoči priča o njihovoj tradicionalnoj zastavi, koju su, na sve načine, odbijali da promene kada je to zatraženo od njih.

„Njihova zastava je bila bela sa crvenim krstom i četiri mavarske glave sa povezom preko očiju, raspoređene u četiri ćoška. Kada je demokratska Evropa tražila da se zastava promeni, oni su se dugo tome protivili. Na kraju su morali da pristanu, pa su mavarske glave na zastavi zamenili glavama Evropljana, a maramu su sa očiju podigli na čelo. Sve se globalizuje u tom smislu i sve se diriguje iz centara moći, tako da nisu ni oni mogli da odole tome“, naveo je glumac za Sputnjik.

© Foto : printskrin/KinotekaNarod Sardinije ima poseban odnos prema Mesecu...
„Čovek koji je kupio Mesec“: Film koji će isprovocirati Ameriku - Sputnik Srbija
Narod Sardinije ima poseban odnos prema Mesecu...

Prodaja parcela na Mesecu

Reditelj filma Paolo Zuka objasnio je kako je nastala ideja za ovaj film. Naime, jednog dana on je pročitao u novinama članak u kojem je pisalo kako jedan Amerikanac praktično prodaje parcele na Mesecu. On to i dalje čini i zaradio je milione dolara na taj način. Zuki je to, kako kaže, zasmetalo, jer narod sa Sardinije ima poseban odnos prema Zemljinom satelitu.

Određeni predeli na Sardiniji neodoljivo podsećaju na površinu Meseca i od davnina datira legenda kako su se sve njihove istaknute istorijske ličnosti posle smrti preselile na Mesec. Tu se, prema rečima reditelja, stvorila ideja da kroz film metaforički prikaže konflikt koji postoji između jedne male kulture sa Sardinije i predstavnika velike vlasti i arogancije, koja je u filmu prikazana u vidu Amerike.

Anti-američki projekat

Reditelj je otkrio kakve reakcije očekuje od najavljene projekcije filma u Njujorku i strepi li kako će Amerikanci prihvatiti ovaj, po svemu sudeći, anti-američki projekat.

„Verujem da sama činjenica što jedna osoba ode u bioskop da bi pogledala neki nezavisan evropski film, ne mora automatski da znači da će se ona uvrediti njegovim sadržajem i da bi, na primer, uzela neki mitraljez i sve nas pobila da se mi tamo nalazimo u tom trenutku. E, ali verovatno kada bi neko ko je glasao za Donalda Trampa, recimo, iz Teksasa video ovaj film — taj bi pokušao ko zna šta da nam uradi“, kroz osmeh ističe Zuka za Sputnjik. Reditelj konstatuje da je konflikt između Istoka i Zapada veoma složen, nejasan i neshvatljiv i da više niko ne razume ko se protiv koga bori, ko je na čijoj strani.

„Potičem iz jedne generacije koja je bila protiv Amerikanaca. Rođen sam u vreme kada je još postojao Berlinski zid i kada sam bio mlad sve je to bilo mnogo jednostavnije i znalo se ko su za nas oni loši momci — ko je protiv koga. Nekako je sada mnogo teže rastumačiti tu geopolitičku situaciju“, zaključio je italijanski reditelj.

© Foto : printskrin/KinotekaČuvenog glumca Lazara Ristovskog reditelj je angažovao zbog specifične harizme...
„Čovek koji je kupio Mesec“: Film koji će isprovocirati Ameriku - Sputnik Srbija
Čuvenog glumca Lazara Ristovskog reditelj je angažovao zbog specifične harizme...

Zuka je istakao da je u kontakt sa Ristovskim stupio preko jednog albanskog producenta, a na pitanje znači li to da Albanci priznaju da je naš Laza bolji od svih njihovih glumaca, reditelj odgovara:

„Ja sam albanskom kolegi rekao da tražim nekog ko je kao Laza Ristovski. On je meni odmah odgovorio da ga poznaje, pozvao ga je i stupili smo u kontakt. Tako da dalje nismo ni tražili. Ali mislim da ne postoji bolji glumac od njega — da u celoj Evropi nema tako harizmatičnog glumca kao što je Laza Ristovski“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala