Trampov savetnik: NATO-u ne treba sukob s Rusijom zbog Ukrajine

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYNNATO vojska u Ukrajini
NATO vojska u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO za sada nije zainteresovan za prijem Ukrajine u svoje redove, jer ne želi da ulazi u direktan sukob s Rusijom, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O‘Brajen.

Na forumu o bezbednosti u kanadskom Halifaksu O‘Brajena su pitali da li bi NATO trebalo aktivnije da štiti Ukrajinu od „ruske agresije“.

„Što se tiče NATO-a i Ukrajine, ne mislim da je to sada na dnevnom redu. Rusija je faktički u sukobu s Ukrajinom. Ne mislim da bi za NATO u celini bilo privlačno da primi Ukrajinu i da stupi u direktan sukob s Rusijom“, rekao je savetnik američkog predsednika.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici Nacionalne garde tokom borbene obuke od strane NATO snaga
Trampov savetnik: NATO-u ne treba sukob s Rusijom zbog Ukrajine - Sputnik Srbija
Ukrajinski vojnici Nacionalne garde tokom borbene obuke od strane NATO snaga

On je dodao da Zapad ne želi sukob s Rusijom i da je NATO i stvoren da ne bi dozvolio takav sukob.

O‘Brajen je, istovremeno, potvrdio da će SAD i dalje biti uz Ukrajinu u njenom suprotstavljanju Rusiji. Pritom, Moskva naglašava da nije učesnik u unutrašnjem sukobu u Ukrajini.

Ukrajinski parlament je ranije usvojio izmene ustava kojima se učvršćuje politika usmerena ka Evropskoj uniji i NATO-u. Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han je izjavio da je nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji u narednim godinama i da Kijev treba da se usredsredi na implementaciju sporazuma o asocijaciji s EU.

Vrhovna rada Ukrajine je 2014. ukinula vanblokovski status države, a 2016. su usvojene dodatne izmene koje kao cilj ukrajinske spoljne politike postavljaju stupanje u NATO. Ukrajina do 2020. godine treba da obezbedi potpunu kompatibilnost svojih oružanih snaga sa snagama NATO-a.

Bivši generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen je ranije izjavio da je za stupanje u Alijansu potrebno ispuniti niz kriterijuma za čiju je realizaciju potrebno dosta vremena. Eksperti smatraju da Kijev neće moći da pretenduje na članstvo u NATO-u narednih 20 godina.

Damask nije spreman da štiti naftna izvorišta

Govoreći o prisustvu američke vojske u Siriji, O‘Brajen je rekao da sumnja u to da su sirijske vlasti spremne da štite naftna izvorišta iza Eufrata od „Islamske države“ (DAEŠ).

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerička patrola kod nalazišta nafte u Siriji
Trampov savetnik: NATO-u ne treba sukob s Rusijom zbog Ukrajine - Sputnik Srbija
Američka patrola kod nalazišta nafte u Siriji

„SAD su tamo zato što ne žele da se ta naftna izvorišta vrate u ruke DAEŠ-a. Poslednji put kada su sirijske vlasti imale kontrolu nad tim izvorištima, DAEŠ je uspeo da ih preotme za oko 15 minuta“, rekao je O‘Brajen.

On je dodao da su relativno mali prihodi od nafte koja se dobija u toj oblasti Sirije i da oni ne idu SAD, nego sirijskim Kurdima za rešavanje problema izbeglica i nastavljanje borbe protiv DAEŠ-a.

Oko 90 odsto sirijske eksploatacije nafte skoncentrisano je na istočnoj obali Eufrata, koja je ranije bila osnovni izvor prihoda terorista DAEŠ-a, a sada je uglavnom pod kontrolom kurdskih odreda.

Komandant Centralne komande Armije SAD Kenet Mekenzi izjavio je ranije da se u istočnom delu Sirije nalazi oko 500 američkih vojnika koji bi uskoro trebalo da obnove operacije protiv „Islamske države“ (DAEŠ).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala