Rogozin Putinu: Izgradnja kosmodroma „Vostočni“ teče po planu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Dmitrij Rogozin
Vladimir Putin i Dmitrij Rogozin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef državne korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin rekao je tokom sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da veruje da će kosmodrom „Vostočni“ biti završen na vreme.

Rogozin je naglasio da će vrhunac izgradnje biti sredinom 2020. godine i dodao da izgradnju svemirske stanice „Vostočni“ nadgledaju sateliti „Roskosmosa“.

„Radi objektivne kontrole, odlučili smo da koristimo tehnologije koje ’Roskosmos‘ već ima — našu orbitalnu grupaciju za daljinsko osmatranje Zemlje“, dodao je Rogozin.

Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1b sa meteorološkim satelitom Meteor M sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Rusija zainteresovana za strane partnere na kosmodromu „Vostočni“

Takođe je napomenuo da za dobijanje preciznijih informacija „Roskosmos“ sprovodi dodatna vazdušna snimanja koristeći dronove.

Istražni komitet Rusije objavio je 21. novembra da su pokrenuta dva sudska postupka zbog sumnje da je ukradeno 240 miliona rubalja (3,4 miliona evra) tokom izgradnje kosmodroma, u periodu od novembra 2018. do maja 2019. godine.

List „Komersant“ je istovremeno napisao da je u toku istraga u vezi sa izgradnjom startne platforme za raketu-nosač „Angara“.

Velika građevinska firma „Kazanj“, koja je glavni izvođač, saopštila je da se slučaj tiče prve faze izgradnje — infrastrukture za lansiranje rakete „Sojuz“.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala