Mediji: Srbija na Sretenje usvaja dekalaraciju o vojnoj neutralnosti

© AP Photo / Darko VojinovicSrpska vojska za Dan državnosti
Srpska vojska za Dan državnosti  - Sputnik Srbija
Pratite nas
List „Politika“ piše da će Srbija doneti posebnu deklaraciju o vojnoj neutralnosti, a istom temom bave se i „Novosti“, koje najavljuju da će se to dogoditi na Sretenje.

„Politika“ piše da će Parlament usvojiti tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ta će pozicija prvi put biti definisana posebnim aktom.

U prethodna je dva dana predsednik Srbije, kako navodi list, u dva navrata „pečatirao“ poziciju Srbije kao vojno neutralne zemlje, najpre izjavom nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a zatim nakon konferencije za novinare koju je držao sa makedonskim predsednikom.

Upravo je Vučić najavio da u naredna meseca očekuje da se pred skupštinom pojavi sveobuhvatni pravno obavezujući politički akt koji bi značio kompletnu potvrdu unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta Srbije, te potvrdu vojne neutralnosti i daljeg jačanja takve pozicije.

„Politika“ saznaje da se priprema i poseban akt — deklaracija o vojnoj neutralnosti, zato što, kako se navodi, do sada pozicija vojne neutralnosti nije utvrđena posebnim aktom i samo je proglašena kao deo jednog dokumenta donetog zbog statusa Kosova i Metohije.

„Novosti“ o ovoj temi pišu kao o paketu akata kojima će Srbija „zacementirati“ svoj strateški pravac u narednom periodu, pa najavljuju da će 15. februara u Narodnoj skupštini biti usvojene posebne deklaracije o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

U tom setu naći će se i strategija odbrane i nacionalne bezbednosti, navode „Novosti“, i dodaju da bi to trebalo da bude najvažnija politička posledica navodne špijunske afere, koja je, kako objašnjavaju, uprkos mogućim posledicama, učvrstila državno rukovodstvo u nameri da po svaku cenu odbrani nezavisnost Srbije i sopstveni put bez uticaja stranog faktora, bilo da dolazi sa Istoka ili sa Zapada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala