Kisindžer: Trgovinski rat SAD i Kine može da dovede i do oružanog sukoba

© AFP 2023 / JIM WATSONHenri Kisindžer
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer upozorio je da trgovinski rat SAD i Kine može da dovede i do oružanog sukoba, piše „Dejli mejl“.

Nastupajući na Novom ekonomskom forumu „Blumberg“ u Pekingu, Kisindžer je rekao da se Vašington i Peking i dalje nalaze „na pragu hladnog rata“, koji je je, ipak, moguće sprečiti.

Kisindžer, koji je poznat po tome što je uspostavio odnose s Kinom tokom mandata Ričarda Niksona, smatra da je posebno važno da „nakon perioda relativne napetosti u odnosima usledi iskreni pokušaj da se razumeju politički razlozi koji su je izazvali“.

„Ako konflikt niko ne bude obuzdavao, njegov ishod mogao bi da bude čak i gori nego u Evropi. Prvi svetski rat je počeo zbog relativno male krize, a danas je oružje mnogo moćnije“, dodao je bivši državni sekretar SAD.

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Donald Tramp sa kineskim liderom Si Đinpingom
Kisindžer: Trgovinski rat SAD i Kine može da dovede i do oružanog sukoba - Sputnik Srbija
Američki predsednik Donald Tramp sa kineskim liderom Si Đinpingom

Napetost na diplomatskom nivou dostigla je vrlo visok nivo. Peking kritikuje Vašington zbog vojno-mornaričke operacije u spornom Južnom kineskom moru, kao i zbog podrške koju Kongres SAD pruža demonstrantima u Hongkongu, dok SAD kritikuju Kinu zbog masovnih hapšenja Ujgura.

„Kina je velika ekonomska država. Kao i mi. Suđeno nam je da stajemo jedni drugima na žulj po celom svetu“, rekao je Kisindžer.

Prema rečima 96-godišnjeg diplomate, tokom Hladnog rata SAD i Sovjetskog Saveza obe strane su prvostepenu pažnju poklanjale pitanjima ograničenja nuklearnog naoružanja.

Međutim, usled „pasivnosti“ američko-kineskih sukoba, Vašington nije stvorio mehanizme dijaloga s Pekingom kao „vojnom državom“, rekao je Kisindžer i dodao da bi čovečanstvo moglo da se nađe u opasnosti, ukoliko se SAD i Kina budu prema svakom pitanju u svetu odnosile kroz paradigmu uzajamnog sukoba.

Bivši državni sekretar Ričarda Niksona je 1971. godine tajno odleteo u Peking, gde je počeo pregovore o novim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i komunističke Kine. Visokorangirani kineski činovnici i dalje slušaju njegovo mišljenje i prostiru pred njim crveni tepih kada dođe u Peking, podseća „Dejli mejl“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala