Kairo: Vašington pritiscima zbog ruskih Su-35 narušava diplomatske norme

© Sputnik / Anton Balašov / Uđi u bazu fotografijaRuski lovac Su-35
Ruski lovac Su-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki pritisak na Egipat zbog njegove želje da razvija vojno-tehničku saradnju s Rusijom narušava diplomatske norme i predstavlja neprihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove Egipta, izjavio je član Parlamentarnog komiteta za nacionalnu bezbednost Egipta, general Jahja el Kidvani.

„Priča o uvođenju američkih sankcija Egiptu zbog vojne saradnje s Rusijom, zaključivanja ugovora o naoružanju, uvođenja najsavremenijih lovaca u naoružanje — izlazi iz okvira diplomatskih normi i nije prihvatljiva. Smatramo da je to neprihvatljivo mešanje u unutrašnje stvari Egipta“, rekao je general.

On je podsetio da je „Egipat suverena država koja samostalno donosi odluke o mehanizmima vojno-tehničke saradnje s raznim državama u zavisnosti od svojih interesa“.

Kidvani je naglasio da je egipatska strategija zasnovana na diversifikaciji izvora naoružanja. Prema njegovim rečima, u toj sferi Egipat sarađuje s Rusijom, ali i s Kinom, Nemačkom, Francuskom i SAD.

„Egipat neće podleći pritisku SAD, neće menjati svoju politiku u korist SAD, ne namerava da odustane od jačanja saradnje s Rusijom u svim sferama, pa i vojnoj“, naveo je egipatski poslanik.

Ranije je list „Volstrit džurnal“ saopštio da su Pentagon i Stejt department SAD u zajedničkom pismu upozorili egipatske vlasti na opasnost od uvođenja sankcija u slučaju kupovine ruskih lovaca Su-35.

Predstavnik Stejt departmenta SAD rekao je novinarima da Vašington „radi“ s Kairom da ne bi dopustio kupovinu ruskih aviona.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala