Crnogorska vlast se ograđuje od trojice ambasadora, opozicija smatra da su nedostojni funkcije

© Sputnik / Milena CmiljanićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, kao ni ministar Srđan Darmanović, nijesu obavješteni o odluci da su trojica crnogorskih ambasadora odlučila da plate prekršajnu kaznu suspendovanoj službenici MVP Mirni Nikčević, prenose „Vijesti“.

U MVP-u navode da su iz medija saznali o odluci i oglašavanju trojice diplomata, što je u suprotnosti sa praksom, jer ambasadori javno ne iznose stavove mimo MVP-a.

Stavovi koje su ambasadori iznijeli su njihovi lični i nisu bili predmet konsultacija, potvrdilo je više sagovornika.

Ambasadori Crne Gore u Vatikanu, Vašingtonu i Beču — Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović objasnili su u javnom saopštenju „da je Mirnu Nikčević lako kazniti, ali da je teško trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog“, prenio je portal RTCG.

Nikčevićeva je kažnjena zbog vrijeđanja vjernika koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, nazvavši ih „stokom“ na društvenim mrežama, uz opasku da bi „zapalila hram i sva goveda tamo“.

Potez trojice ambasadora naišao je na žustre osude javnosti u Crnoj Gori, kako na portalima i društvenim mrežama, tako i od strane opozicionih političkih stranaka.

Opozicija: Ambasadori nedostojni funkcije

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su pozvali ambasadore da kažu „smatraju li da je korektno da novac kojim ih plaćaju građani, troše na pomaganje osobe koja je zbog svog ponašanja sklonjena iz diplomatske službe, kao i da li tim aktom podržavaju mišljenje Nikčevićeve o većinskom pravoslavnom stanovništvu Crne Gore.

Iz Ujedinjene Crne Gore (UCG) su poručili da se „crnogorska diplomatija odavno stidi građana koji finansiraju njihove diplomatske karijere“, te da su trojica ambasadora „nedostojni da obavljaju diplomatsku dužnost“.

„Međutim, trojica ambasadora Crne Gore umjesto da brinu o našem državnom interesu u zemljama u kojima su primili agremane, vode unutrašnju politiku i to dolivajući benzin iz svojih ludačkih kanistera na jedva ugašeni požar koji je na društvenim mrežama potpalila njihova dojučerašnja, dokona koleginica“, dodali su iz UCG.

Iza svega stoji režim

Iz Demokratske narodne partije su ocijenili da je zajednička izjava trojice ambasadora krunski dokaz da Nikčevićeva sa ekstremističkom izjavom mržnje nije izolovani incident, već dio ideološko-šovinističkog projekta iza kojeg stoje režimske institucije.

„Da Crna Gora ima ministra vanjskih poslova, kao što ga nema, on bi i čazbenu gospodu ambasadore, Vlahovića, Kaluđerovića i Perovića već danas povukao s dužnosti, jer njihovo skandalozno provociranje i doniranje za raspirivanje mržnje po Crnoj Gori, prema vjernicima Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zaslužuje svaku osudu“, poručili su, između stalog iz DNP-a, uz ocjenu da „samo u ovakvoj državi takve individue mogu biti birane za ambasadore“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala