Bocan-Harčenko: Nepovoljna situacija za obnovu dijaloga Beograda i Prištine

© SputnikAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da sada nije najpovoljnija situacija za obnovu pregovora između Beograda i Prištine.

„Ne mogu da kažem da je sada najpovoljnija situacija za obnovu pregovora. I ovo je potpuno objektivna ocena i ja sam čuo ponekad neke optužbe na račun Rusije da Rusija želi da spreči razgovore“, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za RTS.

Odgovarajući na pitanje ko je optuživao Rusiju, on je rekao da je bilo takvih razgovora i da je i iz Prištine čuo izjave da Rusija ne želi pregovore i nema želju da se reši pitanje Kosova zauvek.

„Ova izjava je stigla na adresu Rusije, koja je uvek podržavala da se reši to pitanje više nego partneri iz zapadnih zemalja“, dodao je Bocan-Harčenko.

„Između ostalog, mi smatramo da je ova stvar veoma važna, pregovarački proces između Beograda i EU u Briselu pod okriljem EU ima takav temelj i podršku u UN. Ali konkretne prilike, sada, na primer, Priština — dosta je radikalna situacija i razmišljanja i izjave. Još nisu formirani privremeni organi vlasti, sada, prema mom mišljenju nema pregovarača, ali još važnije je da od strane Prištine nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtevima Beograda, pre svega mislim na tarife, carine“, istakao je ruski ambasador.

On je naglasio da su „neophodni preduslovi i samo pregovori i bez nekih vremenskih okvira“.

„S obzirom na to da je situacija veoma teška, imam ozbiljne sumnje da je moguće da se za nekoliko meseci ili za jednu godinu reši ovaj problem i to odjednom. Teško je ovo zamisliti“, zaključio je Bocan-Harčenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala