Dobri odnosi Beograda i Skoplja

© Tanjug / RADE PRELICStevo Pendarovski i Aleksandar Vučić
Stevo Pendarovski i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog i uz unapređenje ekonomske saradnje.

„U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose“, rekao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Vučić je dodao da je sa makedonskim predsednikom imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilateralnim odnosima dveju zemalja, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima.

„Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, čini mi se sa više poverenja nego pre godinu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru“, rekao je Vučić.

Dodao je da ekonomska saradnja dveju zemalja napreduje i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo urađeno.

Zoran Zaev i Aleksandar Vučić na graničnom prelazu Preševo / Tabanovce - Sputnik Srbija
Srbija i Makedonija u projektu integrisanog graničnog prelaza

Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te je izneo podatak da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.

Pendarovski: EU nema alternativu za Zapadni Balkan

Pendarovski je rekao da je i u razgovorima sa predsednikom Srbije konstatovano da su bilateralni odnosi odlični, bez spornih tačaka, a da je on istakao još jednom stav svoje zemlje da EU nema alternativu za region Zapadnog Balkana.

Kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, čast mu je što boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, kako je rekao, a sa Vučićem je razgovarao o temema od zajedničkog interesa i za naše države i naše narode.

„Današnja poseta je još jedna potvrda međusobnog razumevanja i dobrosusedskih odnosa i još jedna mogućnost da potenciramo važnost izgradnje u održavanju odnosa kako između nas, tako i šire u regionu“, rekao je Pendarovski.

Naše zemlje i narode povezuje duga istorijska tradicija, kazao je Pendarovski , a dve zemlje dele i viziju o zajedničkoj budućnosti u evropskoj porodici.

Zato, kako kaže, kontakti na najvišem nivou imaju poseban značaj i predstavljaju dalji signal i za dalji razvoj, prijateljstvo i saradnju svih na svim drugim nivoima.

Kako je istakao, on i Vučić su zaključili da su odnosi između dve zemlje odlični, bez spornih tačaka, a da različita gledišta i pitanja iz bilateralne agende rešavamo kao prijatelji.

„Moramo da stvaramo pozitivnu atmosferu i sva pitanja treba da rešavamo dijalogom, uz međusobno razumevanje i poštovanje“, rekao je on i dodao da je sa Vučićem razgovarao i o francuskom predlogu o novoj metodologiji politike proširenja u EU.

„Još jednom sam ponovio stav svoje zemlje da za nas ne postoji druga održiva alternativa osim članstva u EU“, kaže on.

Raduje ga što i iz Skoplja i iz Beograda šalju istu poruku da ne treba zaboraviti Zapadni Balkan, za koji je perspektiva za članstvo jedina garancija sigurnosti i prosperiteta i jedina održiva opcija.

„Jer su evropske integracije najbolji način za demokratsku transformaciju naših društava“, dodao je Pendarovski.

On se osvrnuo i na odnose Beograda i Prištinem i istakao da rešenje koji oni dogovore, mora da donese stabilnost regionu i ne sme da zalazi u suverenitet drugih zemalja u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala