Od Slovenije se traži da omogući ulazak hiljadama migranata

© AP Photo / Petr David JosekMigranti kod prelaza Šentilj u Sloveniji 2015. godine
Migranti kod prelaza Šentilj u Sloveniji 2015. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenačka udruženja predložila su Vladi te zemlje da omogući slobodan ulazak u Sloveniju hiljadama ilegalnih migranata koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini, pa i dalje u druge zemlje Evropske unije, prenosi Tanjug, pozivajući se na mariborski list „Večer“.

„Ponašanje Slovenije, ali i EU, stvara na tom području humanitarnu krizu, sa političkim posledicama i zaoštrenim odnosima u regionu“, izjavio je za taj list muzičar i aktivista Miha Blažič, dodavši da bi se stradanja ilegalnih migranata koji žele da se dokopaju severa i zapada Evrope mogla smanjiti, ako sve članice EU solidarno prihvate deo migranata.

„Slovenija bi im mogla omogućiti normalan ulazak kao prva zemlja Šengena, čime bi postala uzor drugim članicama da postupe prema načelu solidarnosti“, kazao je Blažič, a prenosi „Večer“.

Slično Blažiču poziciju Slovenije prema migrantima u BiH vide i nevladine organizacije „InfoKolpa“, „Slovenska filantropija“ i „Ambasada Rog“, koje kritikuju kako se prema migrantima odnose poslednje dve slovenačke vlade — Mire Cerara i Marjana Šareca.

U tim organizacijama smatraju da je sadašnja humanitarna kriza u migrantskim kampovima u BiH posledica i masovne readmisije migranata iz Slovenije, najpre u Hrvatsku, a onda i u BiH, prenosi „Hina“.

Iz Ministarstva spoljnih poslova, koje sada vodi Cerar, u vezi sa mogućom inicijativom navode da to nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Udruženja tvrde da je situacija sa migrantima na balkanskoj ruti pogoršana upravo inicijativom nekadašnje Cerarove vlade, koja je podigla deo žice prema Hrvatskoj, te 2016. godine zagovarala evropsku pomoć Makedoniji u zatvaranju grčko-makedonske granice.

Upravo je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar bio među onima koji su na evropskom nivou odbacivali pristup migrantskoj problematici u kojem bi bilo više solidarnosti i humanosti, tvrde udruženja iz Slovenije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala