Madrid ne odustaje od potrage za „ruskim tragom“ u referendumu o nezavisnosti Katalonije

© AP Photo / Bernat ArmangueVeliki skup separatista u Barseloni
Veliki skup separatista u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Španiji je otvorena istraga o „mogućoj umešanosti ruskih specijalnih službi“ u referendum o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra 2017. godine, prenosi „Mundo“.

Najupadljiviji segment tog navodnog ruskog mešanja jeste podrška nezavisnosti preko društvenih mreža, a pažnju policije privukla je izvesna „elitna paravojna grupa“, koja je, kako tvrdi španski list, osumnjičena za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Pravosudni organi su se zainteresovali za „visokorangiranog saradnika obaveštajnih službi“ Denisa Sergejeva, koji je putovao pod imenom Sergeja Fedotova. On je osumnjičen da je umešan u trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u britanskom Solsberiju, tvrdi „Mundo“.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Čudno je zašto Rusiju ne optužuju za situaciju u Boliviji

Tokom praćenja kretanja Sergejeva i njegovih kolega ispostavilo se da je on dva puta posećivao Barselonu. Prvi put je došao u grad 5. novembra 2016. godine, uputivši se nedugo posle toga u Cirih. To mu je, kako navodi list, olakšalo ulazak u Švajcarsku. U drugoj poseti Barseloni Sergejev je, tvrdi „Mundo“, bio 20. septembra 2017. godine, odnosno dva dana pre referenduma.

Izvori lista u španskom sudu navode da je u ovoj fazi istrage, koja je naložena odeljenju španske policije specijalizovanom za borbu protiv terorizma, nejasno da li su „ruski agenti“ bili u Kataloniji na dan glasanja, 1. oktobra, i kakvi su bili njihovi ciljevi.

Ministarstvo inostranih poslova Španije odbilo je da komentariše istragu, ali su izvori tog Ministarstva naveli da se rusko-španske veze u sferi borbe protiv dezinformacija poboljšavaju od aprila prošle godine. Tada su se ministar Žozep Borel i njegov ruski kolega Sergej Lavrov složili da treba da se formira zajednička radna grupa.

Ambasador Rusije u Španiji Jurij Korčagin podsetio je, komentarišući vest o istrazi, da u medijskom prostoru Zapadne Evrope i SAD cirkulišu raznovrsne fantazije o nekakvim grupama ljudi koji su došli na dva časa i iz nekog razloga otišli.

Ambasador je podsetio na zvanični stav Rusije, formulisan u saopštenju Ministarstva inostranih poslova još 2017. godine: „Ministarstvo inostranih poslova Rusije, rukovodeći se osnovnim principima međunarodnog prava, smatra da su događaji u Kataloniji unutrašnja stvar Španije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala