Podgorica popustila — nema kazni za isticanje albanske zastave

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaAlbanska zastava
Albanska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada u Podgorici odustala je od kazni za isticanje zastava drugih država, što mnogi tumače kao rezultat pritiska albanskih političara u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore uputila je u parlamentarnu proceduru izmjene Predloga zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, koje je zvanično zatražio potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik koalicije „Albanci odlučno“ Genci Nimanbegu.

Izmjena pomenutog Zakona odnosi se na to da se ukine odredba kojom je predviđeno da se građanin koji na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili neki drugi simbol druge države kazni novčano ili zatvorom.

Crnogorskim medijima je pojašnjeno da su predložene izmjene Zakona u vezi sa sjednicom koja je održana 27. decembra prošle godine, kada je Vlada dala pozitivno mišljenje na predlog izmjena Zakona o javnom redu i miru, koji je podnio poslanik Nimanbegu.

Šta je tražio Nimanbegu?

Nimanbegu je tražio da se iz člana 23 Zakona izbriše stav 4, a u mišljenju koje je Vlada uputila Parlamentu krajem prošle godine se navodi da bi se time omogućilo da fizička lica na javnom mjestu ističu ili upotrebljavaju zastavu, grb ili simbol druge države bez sankcionisanja.

Član 23 Zakona o isticanju i upotrebi javnih simbola, po kojem se kažnjavaju lica koja ističu simbole neke druge države unutar Crne Gore, osudio je prije par dana i Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori, nazvavši ga „zloglasnim“, nakon što je jedan državljanin Albanije kažnjen sa 300 evra i protjeran iz Crne Gore na mjesec dana zbog isticanja albanske zastave u Baru.

Oni su tada poručili da „nema i neće biti vlasti u Crnoj Gori koja će uplašiti Albance u ispoljavanju njihovog nacionalnog identiteta kroz nacionalne simbole, nasuprot povremenim tendencijama za provokacije i prijetnje“.

S obzirom da je Vlada nakon pritiska albanskih političara odlučila da uđe u proceduru izmene Zakona o isticanju državnih simbola, mnogi analitičari tumače da je zvanična Podgorica na taj način za manje od godinu dana popustila pred pritiscima albanskog faktora u Crnoj Gori.

Hoće li policija da tumači istoriju?

Crnogorska Vlada, koja je podržala Nimanbeguov predlog, podnijela je ipak više amandmana koji se sada odnose na pravna, a ne na fizička lica u Crnoj Gori, a kojima je propisano da će se pravno lice koje na javnom mjestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kazniti za prekršaj kaznom od 2.500 do 15.000 evra.

U Vladinom predlogu se navodi da se neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju: netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi sa Crnom Gorom, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet Crne Gore, veličanje okupacije Crne Gore, saradnja sa okupatorom i zastupanje fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja i ideologija.

Za javnost u Crnoj Gori naročito je sporna opšta i neodređena formulacija koja se odnosi na — „jasno utvrđene istorijske činjenice u vezi sa Crnom Gorom“, zato što se na taj način dolazi u rizik da bi policija ili sudovi u Crnoj Gori mogli doći u poziciju da tumače istorijske događaje.

Mnogi se pitaju da li to znači da bi svaki policajac u Crnoj Gori morao temeljno da poznaje istorijske činjenice, da bi u praksi primijenio tako propisan Zakon o javnom redu i miru. Takođe, postavlja se i veliki znak pitanja — koliko je to zapravo nezahvalan posao u jednom podijeljenom društvu kakvo je crnogorsko, u kojem se zapravo „većina slaže da se ne slaže“ po većini istorijskih pitanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala