Bugarski političar: Izjava američke ambasadorke je ruganje

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava američke ambasadorke Hero Mustafe da će SAD u Bugarsku uputiti eksperte da bi tu zemlju pretvorile u energetski centar na Balkanu zvuče kao ruganje, izjavio je bivši bugarski ministar unutrašnjih poslova Rumen Petkov.

Bugarski političar je podsetio da je Bugarska nekada zaista bila takav energetski centar, ali da su usled spoljnog pritiska, uključujući i američki, mnogi energetski projekti obustavljeni: reč je o zatvaranju četiri reaktora nuklearne elektrane „Kozloduj“, odlaganje izgradnje nuklearne elektrane „Belene“ i prekid izgradnje gasovoda „Južni tok“.

Korporacija Rosatom - Sputnik Srbija
Bugarski fizičar optužio „Rosatom“ da namerava da NATO „pretvori u pepeo“

„Sadašnja zabrinutost zvuči kao ruganje, kao nešto što je istovremeno žalostan i snishodljiv odnos prema građanima Bugarske, kojima je, kako se njoj čini, verovatno, oduzeto istorijsko pamćenje i nacionalno dostojanstvo“, izjavio je političar.

Petkov je dodao da Hero Mustafa treba da razmotri pitanje kako pljačkaju građane Bugarske kada je reč o isporukama američkog tečnog gasa.

„U toj situaciji štetu ima i američka strana“, smatra političar.

Ranije je nova američka ambasadorka u Bugarskoj Hero Mustafa izjavila da će američki eksperti pomoći Bugarskoj da postane energetski centar na Balkanu.

„Hajde da stvorimo Bugarsku koja će se pretvoriti u energetski centar. Ona ima potencijal da se pretvori u dinamično gasno tržište i tržište električne energije u regionu“, izjavila je ambasadorka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala