Bugarska napada Beograd, a obaveštajci im vršljaju po Srbiji sa specijalnim zadatkom

CC0 / Unsplash / Špijun
Špijun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska i Srbija su ušle u diplomatsku bitku posle „obaveštajne afere“ koja se otvorila u regionu.

Izjavu predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovana Drecuna — da je u Srbiji aktivna velika mreža bugarskih obaveštajaca, bugarska ministarka Jekaterina Zaharijeva nazvala je apsurdnom optužbom i dodala da će ambasador Srbije najverovatnije biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova zbog izjave koja narušava dobre odnose dve zemlje.

Drecun očekuje da će Vlada Bugarske da se ogradi od izjave svoje ministarke spoljnih poslova, koja je, kaže, izazvala diplomatski incident. Očekuje i izvinjenje ministarke, jer ugrožava Ustavom definisanu poziciju narodnog poslanika.

„Neće ministarka spoljnih poslova Bugarske da deli lekcije narodnom poslaniku Skupštine Republike Srbije, niti da određuje šta će bilo koji narodni poslanik da govori“, kaže Drecun.

Šta radi bugarski vojne ataše u Srbiji

Drecun za Sputnjik kaže da je izjava ministarke zapravo reakcija na informaciju koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić — da se bugarski vojni ataše bavi nedozvoljenim aktivnostima.

© Sputnik / Dejan SimićDrecun kaže da ministarka spoljnih poslova Bugarske ne sme da deli lekcije narodnom poslaniku Skupštine Republike Srbije, niti da određuje šta će bilo koji narodni poslanik da govori.
Bugarska napada Beograd, a obaveštajci im vršljaju po Srbiji sa specijalnim zadatkom - Sputnik Srbija
Drecun kaže da ministarka spoljnih poslova Bugarske ne sme da deli lekcije narodnom poslaniku Skupštine Republike Srbije, niti da određuje šta će bilo koji narodni poslanik da govori.

„Umesto da reaguje na izjavu predsednika Vučića, ona je reakcijom na moju izjavu zapravo poslala poruku našem predsedniku, koji je najavio da ćemo narednih dana imati dodatna saznanja o delovanju obaveštajnih službi nekih susednih zemalja na našoj teritoriji protiv naših interesa i da će neke susedne zemlje odreagovati veoma agresivno i nervozno. Čini mi se da je njena poruka — da se u krugu tih zemalja ne nađe Bugarska“, kaže Drecun.

On dodaje da se aktivnosti vojnog atašea Bugarske odnose na rešavanje političkih pitanja na trusnom području naše zemlje, u Raškoj oblasti, što je nedopustivo.

Naš sagovornik podseća na ulogu Bugarske tokom NATO agresije 1999. godine, kada je Alijansa njene obaveštajne podatke koje je koristila za bombardovanje naše zemlje po kvalitetu stavila na četvrto mesto.

„Kada govorim o prisustvu obaveštajnih struktura i njihovih savezničkih mreža, mislim, naravno i na Kosovo i Metohiju“, ističe Drecun.

Nervozna reakcija

„Pitanje je koliko je pripadnika bugarske službe maskirano u Unmiku i u Kforu? Izgleda da sam svojim izjavama pogodio u centar, pa je usledila tako nervozna i brutalna reakcija, koja je neprimerena i neprihvatljiva. Mi svoje probleme rešavamo na način da želimo da se drugi ne upliću spolja, a čini mi se da neke susedne zemlje pokušavaju itekako da se upletu“, ističe Drecun, uz konstataciju da se dobrosusedski odnosi ne grade priznavanjem lažne države Kosovo ili odustajanjem od „Južnog toka“.

© YouTube/Kdjuey Lskduf / screenshotKadar na kome ruski obaveštajac navodno predaje novac srpskom agentu.
Bugarska napada Beograd, a obaveštajci im vršljaju po Srbiji sa specijalnim zadatkom - Sputnik Srbija
Kadar na kome ruski obaveštajac navodno predaje novac srpskom agentu.

Upitan da prokomentariše svoju tvrdnju da je u Skoplju formiran maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi Severne Makedonije, Hrvatske i Bugarske, Drecun kaže da će javnost uskoro saznati detalje o njihovom delovanju.

On ne isključuje mogućnost da rad upravo tog centra ima veze sa „špijunskom aferom“, odnosno sastancima ruskih i srpskih oficira, koji se nalaze na nedavno objavljenim video-snimcima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala