Zaharova: Pomno ćemo pratiti šta NATO radi u svemiru

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaHram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi
Hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će pažljivo pratiti akcije NATO-a u svemiru i istovremeno poziva zemlje Alijanse da podrže napore koje Moskva preduzima u cilju sprečavanja trke u naoružanju u svemiru, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Takva saopštenja izazivaju zabrinutost. Vojni planovi Alijanse imaju za cilj postizanje superiornosti u svim sredinama, sa svim posledicama koje nosi militarizacija i eskalacija tenzija. Sada je NATO stigao i do svemira. Mi ćemo pomno pratiti kako će se manifestovati tvrdnje sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, kada je reč o tome da organizacija nema nameru da razmešta oružje u svemiru“, istakla je ona.

Zaharova je naglasila da Moskva poziva zemlje NATO-a da podrže napore Rusije, koja pokušava da spreči trku u naoružanju u svemiru, koja bi na najnegativniji način mogla da utiče na međunarodnu bezbednost i stratešku stabilnost.

Lansiranje satelita - Sputnik Srbija
Amerika već raspoređuje oružje u svemiru

„Polazimo od činjenice da pretvaranje svemira u arenu oružanog sukoba ne bi odgovaralo interesima bezbednosti nijedne zemlje na svetu, uključujući i zemlje NATO-a“, zaključila je ona.

Juče je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio da je NATO doneo odluku da započne operativnu delatnost u svemiru, ali bez razmeštanja oružja u tom prostoru.

„Danas smo doneli još jednu važnu odluku. Složili smo se da svemir treba da postane nova sfera za izvođenje operacija. Ali mi nemamo nameru da raspoređujemo oružje u svemiru — NATO je odbrambena organizacija“, istakao je Stoltenberg.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala