Strmoglavi let iznad kratera veličanstvenog vulkana /video/

CC BY-SA 3.0 / Okkisafire / Vulkansko jezero Kavah ijen u Indoneziji
Vulkansko jezero Kavah ijen u Indoneziji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na snimku možete videti kako dron krstari vulkanskom kalderom, spuštajući se kroz guste sumporne oblake koji izviru iz zemlje, dok ne stigne do jezera kiselih kratera, tirkiznih voda.

S obzirom da se nalazi na obodima pacifičke, evroazijske, i australijske tektonske ploče, u Indoneziji se nalaze brojni vulkani. Ima najmanje 150 aktivnih vulkana, a neki su poznati po razornim erupcijama. Erupcija supervulkana Toba, pre otprilike 70.000 godina, bila je jedna od najvećih erupcija ikada, i predstavljala je globalnu katastrofu.

Dramatično spuštanje obroncima aktivnog vulkana snimio je iskusni španski snimatelj Andres Aguiljera Moriljas, specijalizovan za snimanje dronom. On je na društvenim mrežama objavio neverovatne snimke područja iznad vulkana Ijen u Istočnoj Javi (Indonezija).

Krater ovog vulkana, visok više od 2.700 metara, poznat je po bogatim naslagama sumpora. Ovaj element se koristi u proizvodnji deterdženata i đubriva. Rudari, sakupljajući rudu koja se nalazi na ovim veoma strmim obroncima, često dospevaju u rizične situacije.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Andrés Aguilera (@andriu_fpv) dana

Plavi plamen i jezero plave kiseline

Na vulkanskoj planini Kavah Ijen dešavaju se dve najneobičnije pojave na Zemlji. Prva je aktivni sumporni krater koji emituje vruće, zapaljive sumporne gasove. Oni se pale dok ulaze u Zemljinu atmosferu i sagorevaju intenzivnim plavim plamenom. Neki od gasova kondenzuju se u atmosferi i stvaraju tokove sumpora koji takođe gori plavim plamenom. Plamen je teško videti tokom dana, ali noću magično osvetljava okolinu.

Druga pojava je jezero kaldere u dužini od jednog kilometra, ispunjeno tirkiznoplavom vodom. Boja vode rezultat je njene ekstremne kiselosti i visoke koncentracije rastvorenih metala. To je najveće kiselo jezero sa izmerenom pe-ha vrednošću od samo 0,5. Uzrok njegove kiselosti je priliv hidrotermalnih voda napunjenih gasovima iz vruće komore magme ispod njega.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala