Od Crne Gore do Katalonije: Španija traga za misterioznom „Jedinicom 29155“

© Sputnik / Javier BenitezProtesti u Barseloni
Protesti u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španija je pokrenula istragu o mešanju Rusije u događaje u Kataloniji, uoči referenduma 2017. godine, piše „Pais“. Navodno, „Jedinica 29155“ je ta oko koje će se voditi istraga. Ruski ambasador u Madridu Jurij Korčagin optužio je španski list da objavljuje lažne informacije.

Sudija Vrhovnog suda Španije Manuel Garsia Kasteljon pokrenuo je istragu o potencijalnoj aktivnosti grupe, koja je u vezi sa obaveštajnim službama Rusije, u periodu uoči referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra 2017. godine, piše španski list „Pais“.

Prema podacima sagovornika lista, centar istrage je elitna vojna grupa pod imenom „Jedinica 29155“, koju obaveštajne službe više država dovode u vezu sa aktivnostima koje destabilizuju Evropu.

Istraga je predata jedinici španske policije koja je specijalizovana za borbu protiv terorizma. Detalji istrage se za sada drže u tajnosti, naglašava „El Pais“.

Zlatne poluge - Sputnik Srbija
„Raspad“ Evrope — stav Rusije se vidi na osnovu zlatnih rezervi

List navodi da se „Jedinica 29155“ povezuje sa neuspešnim „državnim udarom“ u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, kao i sa destabilizacijom situacije u Moldaviji.

„Pročitao sam članke ’Paisa‘ u kojima se navode lažne informacije o Rusiji i moja reakcija je — uznemirenost“, rekao je ruski ambasador Jurij Korčagin.

 „Apsolutno ne razumemo o čemu se tu radi. U medijskom prostoru, posebno u zapadnoj Evropi i SAD, cirkulišu različite fantazije u vezi sa takvim grupama“, rekao je ambasador.

On je izrazio čuđenje da tako ugledni list prati destruktivne snage i ustupa svoje stranice za razne vrste insinuacija i lažnih vesti.

„Mogu postojati različita objašnjenja. Možda novina gubi rejting i ovako pokušava da zaradi sumnjivu pažnju i autoritet? Možda je u pitanju uspešna operacija destruktivnih snaga koje pokušavaju da unište odnose između naših država i koriste list i manipulišu njim? Žalosno je u oba slučaja“, objašnjava ambasador.

Jedan broj španskih medija, pre svih — list „Pais“, objavio je seriju materijala u kojima optužuje pojedine ruske medije, kao što su televizijski kanal RT i agenciju Sputnjik, za neobjektivno izveštavanje o krizi u Kataloniji i za korišćenje „naloga na društvenim mrežama za širenje negativne slike Španije“. Među optužbama je i tvrdnja da su neki ruski hakeri podržali separatiste.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala