00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Jedanaest namirnica koje ne smete da spremate u mikrotalasnoj

© Foto : Piksabej Hrana na trpezi
 Hrana na trpezi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nema sumnje da je mikrotalasna pećnica vrlo korisna za zagrevanje mnogih namirnica i da postoji u skoro svakom domu. Ali neki proizvodi mogu biti toksični ili gube hranljive materije ako se zagrevaju u ovom popularnom uređaju. Ovo su neki od njih.

Jaja

Jaja nisu baš najpogodnija za spremanje u mikrotalasnoj. Uzimajući u obzir da belance ima puno vode i da je žumance jako koncentrisano, delovanje aparata može izazvati malu eksploziju. Bolje ih je stavljati odvojeno.

Meso

Problem sa mesom je što može izgubiti deo svojih hranljivih sastojaka u mikrotalasnoj. To je slučaj, na primer, sa vitaminom B12. Pored toga, mesne prerađevine sadrže hemikalije i konzervanse na koje uređaj utiče.

Pirinač

Pirinč spremljen u mikrotalasnoj može izazvati trovanje zbog prisustva veoma otpornih bakterija. Zato je potrebno kuvati ga na šporetu dok ne proključa i ostaviti na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa.

Piletina

Veoma je važno piletinu dobro pripremiti da biste uklonili bakterije i zato mikrotalasna pećnica nije dobra opcija. Niti se zagreva ravnomerno, niti se skuva potpuno.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća ili brokolija takođe se ne može kuvati u mikrotalasnoj pećnici, jer ih aparat lišava prirodnih nitrata, čime gube vrlo korisna svojstva.

Ljute paprike

Kod paprika je problem kapsaicin, hemikalija koja im daje začinjen ukus. U mikrotalasnoj se taj sastojak oslobađa i može izazvati opekotine na očima ili u grlu.

Krompir

Bez sumnje, najbolja opcija je da se kuva je u rerni, tepsiji ili tiganju. Razlog je što u mikrotalasnoj pećnici bakterije odgovorne za botulizam mogu preživeti.

Mleko

Mleko je jedna od namirnica koje se često zagrevaju u mikrotalasnoj, ali to nije dobra ideja. Razlog je što mleko može izgubiti deo svojih hranljivih sastojaka, tačnije do 30 odsto vitamina B12.

Maslac

Topljenjem ovog proizvoda u mikrotalasnoj pećnici može se izgubiti deo hranljivih vrednosti, jer toplota uređaja nije najprikladnija za ovu hranu. Isto važi i za margarin.

Kukuruz

Najbolje je da ga kuvate u šerpi na šporetu jer u mikrotalasnoj pećnici može izgubiti i do 35 odsto svoje sposobnosti da pomaže u borbi protiv starenja ćelija.

Beli luk

Samo minutom zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici gubi veliki deo svojih blagotvornih dejstava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala