Kosmos, NATO i američki „ratovi zvezda“

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaProjekat robota koji bi trebalo da zameni ljudske posade u kosmosu
Projekat robota koji bi trebalo da zameni ljudske posade u kosmosu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Države članice NATO-a su donele odluku da kosmos uključe u sferu svojih odbrambenih interesa, što zapravo predstavlja početak realizacije američkog plana „ratovi zvezda“, koji predviđa korišćenje kosmosa u vojne svrhe, kako bi se onesposobili sateliti drugih zemalja i stvorila mogućnost nanošenja udara na kopnene i morske objekte.

Sergej Jermakov sa Ruskog instituta za strateška istraživanja smatra da priča o odbrambenim interesima Alijanse nema osnova, naročito ako imamo u vidu da se svaki odbrambeni sistem lako može transformisati u ofanzivni i da je ovakva odluka NATO-a deo američke strategija za početak „ratova zvezda“.

„Odluka da NATO proširi svoje delovanje na kosmos doneta je pod pritiskom Vašingtona, koji aktivno razvija strategije za vođenje kosmičkih i sajber-ratova, pored klasičnih, koji uključuju vazdušno, kopneno i morsko prostranstvo. Za NATO to znači da će se član 5 Vašingtonskog sporazuma o kolektivnoj odbrani primenjivati i na kosmos“, rekao je Jermakov.

Uključivanje NATO-a u „ratove zvezda“

Eksperti ističu da širenje dejstava NATO-a na kosmičku operativnu sferu podrazumeva razvijanje struktura koje će se u početku koristiti za prikupljanje vojno-obaveštajnih podataka. Kako eksperti objašnjavaju, reč je o kosmičkim sistemima za praćenje i pozicioniranje koji se koriste i za upravljanje i koordinaciju vojnim jedinicama, lociranje protivničkih snaga i predavanje važnih informacija, ali i za vođenje hibridnog rata.

Jermakov naglašava da je glavni cilj Vašingtona bio da izvrši pritisak na NATO, ne bi li obezbedio odgovarajući format za ostvarivanje svojih vojnih planova.

CC0 / Pixabay / Rat u svemiru - ilustracija
Kosmos, NATO i američki „ratovi zvezda“  - Sputnik Srbija
Rat u svemiru - ilustracija

„SAD ne skrivaju svoje planove da u budućnosti koriste kosmos u borbene svrhe. Amerikanci već imaju kosmičku komandu i na ovoj etapi za njih je važno da se NATO priključi programu, kako bi se obezbedila bazična infrastruktura koja se kasnije može transformisati u sisteme za izvođenje kosmičkih napada. Iz strateške perspektive, to znači da će NATO saveznici razvijati strukture za upravljanje i prikupljanje podataka, koje će u perspektivi biti integrisane i obezbeđivati međusobnu komunikaciju između vojnih snaga zemalja članica NATO-a, što će služiti interesima Pentagona“, naveo je Jermakov.

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Žilina, SAD ni sa kim ne dele svoje napredne tehnologije, pa ni sa svojim NATO partnerima, jer žele da dominiraju i diktiraju svoje uslove, i to uspešno rade.

„NATO ispunjava funkciju proameričkog vojnog konvoja, koji uređuje političke situacije u raznim zemljama, u skladu sa interesima Vašingtona“, dodao je Žilin.

Testiranje novog nuklearnog oružja u kosmosu

Ekspert podseća da u ovom kontekstu ne treba zaboraviti i nameru Amerikanaca da, pored razmeštanja oružja u kosmosu, rade i na razvijanju oružja na tri nova ratna fronta:

„Reč je o sajber-prostoru do visine geostacionarne orbite, gde se mogu naći sateliti sa dometom do 36.000 kilometara, kojima oni žele da onesposobe satelite potencijalnih protivnika i izazovu kolaps. Drugi front je elektromagnetno polje Zemlje, čijom manipulacijom je moguće veštački stvarati klimatske katastrofe kao novo oružje. I treći front je gravitaciono polje. Ako Amerikanci ostvare svoje planove, nuklearno oružje će izgledati kao dečija igra“, upozorava Žilin.

On smatra da će ovakvo oružje, baš kao i nuklearno, zahtevati testiranje, a posledice mogu biti katastrofalne po čovečanstvo.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ranije izjavio da je Severnoatlantska alijansa priznala kosmos kao svoju novu operativnu sferu, što znači da će sva sredstva u kosmosu biti na raspolaganju Alijanse, kako u mirnodopsko vreme, tako i u vreme rata. Za ruske eksperte ova izjava jasno ukazuje na budući razvoj događaja, naročito ako uzmemo u obzir da su se NATO i zemlje članice Alijanse suprotstavljale svim naporima Moskve da se postigne dogovor o zabrani razmeštanja oružja u kosmosu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala