Dodik: RS pod velikim pritiskom, nemamo nameru da se pridružimo NATO-u

© Srna / Snežana SamardžijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne želi da se pridruži NATO-u i ponovio da njena politika ostaje politika neutralnosti.

On je u intervjuu, nakon odluke Predsedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, rekao da je Srpska pod velikim pritiskom po pitanju članstva u NATO, jer bi Zapad, kako kaže, želeo da sve države budu članice NATO-a.

„Njihov cilj je jasan. Oni to oblikuju tako što državama govore da bi trebalo da teže nastojanju da budu primljene u NATO, a ako ne, onda je to problem. RS nema nameru da menja svoje strateško opredeljenje, a to je vojna neutralnost“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ne vidi prednost u NATO-u kao druge zemlje, budući da je prošla kroz NATO bombardovanje.

Dodik je dodao i da Rusija ostaje poslednji međunarodni igrač na Balkanu koji se pridržava i brani međunarodno pravo u regionu.

„Smatra se da Rusija favorizuje Srbiju. Međutim, Rusija predlaže projekte i Hrvatima i Bošnjacima, a oni ih odbijaju, jer se na saradnju sa njima ne usuđuju zbog zapadnjačkog stava“, rekao je Dodik.

„Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu, a to je za nas važno, jer znači da ne kontrolišu sve zapadni ključni igrači. Videli smo kako je odluka o bombardovanju Srbije i RS doneta bez rezolucije SB UN. To je veoma opasno“, rekao je Dodik.

Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom, Dodik je rekao da izgradnja „Turskog gasovoda“ čini RS energetski sigurnijom.

„Izgradnja gasovoda preko Srbije i Bugarske otvara određene mogućnosti za nas“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala