Bugarski političar: Poseta Borisova Americi košta građane milijardu dolara

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografija Premijer Bugarske Bojko Borisov
 Premijer Bugarske Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svaka poseta iz Bugarske Americi ima svoju cenu, izjavio je predsednik partije „Alternativa bugarskog preporoda“ (ABV) Rumen Petkov, a prenosi agencija „Fokus“.

Prema rečima političara, poslednje izjave bivšeg šefa diplomatije Solomona Pasija i bivše ambasadorke Bugarske u SAD Elene Poptodorove ukazuju da je cena toga dve milijarde leva (više od 1,26 milijarde dolara) koje je bugarska platila za „nevidljive“ F-16.

„Svaka poseta iz našeg dela Evrope Americi ima svoju cenu“, izjavio je Petkov.

Predsednik partije je više puta oštro kritikovao odluku o kupovini američkog lovca. Kada je Parlament Bugarske početkom godine odobrio kupovinu aviona, Petkov je to nazvao izdajom države.

Proces pregovora o kupovini je kritikovao i predsednik Rumen Radev. U julu je šef države stavio veto na potpisivanje ugovora i pozvao je Parlament da detaljnije razgovaraju o kupovini, uzevši u obzir mišljenje onih koji su argumentovano protiv. Nedelju dana kasnije, veto je nivelisan većinom glasova.

U avgustu je Ministarstvo odbrane Bugarske u potpunosti isplatilo osam aviona F-16. Vrednost aviona iznosi skoro 1,26 milijardi dolara.

Podsetimo — Bojko Borisov će posetiti SAD 25. novembra.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala