Što Albanci više osvajaju Crnu Goru, to joj više pune budžet

CC0 / pixabay / Albanska zastava
Albanska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori oglasio se povodom kazne izrečene Albancu Irfanu Domnori zbog isticanja albanske zastave.

Domnora (64) je protjeran je iz Crne Gore na mjesec dana i kažnjen sa 300 evra, zato što je istakao albansku zastavu na promotivnoj manifestaciji 13. Krajinska „Koštanijada“, koja se ovih dana održava u Baru. Iz Uprave policije poručili su da je Domnori i prije boravio na teritoriji Crne Gore i isticao albansku zastavu, zbog čega je takođe bio upozoren.

„Zbog ovakvog prekršaja biće procesuirano svako lice koje se bude ponašalo na navedeni nezakoniti način. Državni simboli se moraju poštovati na način koji propisuje zakonska regulativa“, upozorili su iz Uprave crnogorske policije.

Nacionalni savjet Albanaca, komentarišući slučaj Domnorija, navodi da to što je albanski državljanin kažnjen sa 300 evra i protjeran iz Crne Gore na mjesec dana „jasno pokazuje pravo lice dela crnogorske policijske vlasti, koja koristi zakonske praznine“, kako bi „izrazila animozitet koji ima prema simbolima i nacionalnom identitetu Albanaca“.

„Iako je Nacionalni savjet u dva slučaja, 2012. i 2014. godine, informisao Ministarstvo za unutrašnje poslove Crne Gore podrobno koji je simbol, odnosno nacionalna zastava Albanaca u Crnoj Gori, za nekolicinu službenika crnogorske policije ovo izražavanje stvara problem“, kazao je predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Faik Nika.

On je poručio da „nema i neće biti vlasti u Crnoj Gori koja će uplašiti Albance u ispoljavanju njihovog nacionalnog identiteta kroz nacionalne simbole“.

„Albanci u Crnoj Gori su autohton narod, koji će očuvati i ispoljavati svoj nacionalni identitet pod svim uslovima i u svakoj situaciji, ne ugrožavajući nikoga i ne dozvoljavajući da se potčinjavaju, da se prema njima vrši pritisak, da se manipulišu i slično. Nacionalni savjet će stati uz svakog rodoljuba koji želi ispoljavati svoj nacionalni identitet, svim oblicima i demokratskim sredstvima“, saopštio je Nika.

Albance i Crnogorce veže „čvrsto američko prijateljstvo“

Pošto je MUP Crne Gore prije neki dan po prvi put naplatio 300 evra za mahanje albanskom zastavom, analitičar Matija Nikolić ironično komentariše da bi to trebalo da znači da će se i u budućim slučajevima crnogorske vlasti ophoditi na isti način, pa predviđa da bi takvo punjenje budžeta moglo da riješi ozbiljne dugove Crne Gore, jer su albanski čelnici kazali da će platiti ne samo 300 evra po zastavi, već koliko god da treba kada je u pitanju njihov nacionalni simbol i njegovo javno ispoljavanje.

„Dakle, kako se približava 28. novembar — Dan zastave susjedne Albanije, imaćemo ozbiljno punjenje budžeta novcem od crnogorskih građana albanske nacionalnosti koji nacionalni praznik Albanije proslavljaju kao svoj. I, naravno, kada se u Tuzima, Ulcinju i Plavu i svim onim djelovima Crne Gore koji se u albanskim marketinškim agencijama na razne načine predstavljaju kao djelovi „velike Albanije“ zavijore albanske zastave ili zastave na kojima su iscrtane granice velike Albanije“, „predviđa“ Nikolić za Sputnjik.

Ako ostavimo šalu na stranu, naš sagovornik ističe da „od te priče nema ništa“, te da je poznato da Vlada Crne Gore neće smjeti da se zamjeri svojim novim albanskim prijateljima, za koje ih, kako kaže — „veže čvrsto američko prijateljstvo“.

„Crnogorska vlast u ovakvim okolnostima vrlo teško može bez albanskog faktora koji je, između ostalog, i neiscrpna baza glasova, i to najčešće sumnjivih i iz dalekog inostranstva, a koji Crnu Goru najviše vole baš na dan izbora. Tada putnike (Albance) iz bijelog svijeta najčešće gledamo na aerodromima nasmejane i sa rukama ukrštenim preko grudi, jer tako ispoljavaju ljubav prema svojoj jedinoj otadžbini“, obrazlaže Nikolić.

Ovaj analitičar predviđa da ćemo, sve dok god ne dođe do promjene politike koja se sprovodi u Crnoj Gori, imati istu ili još goru situaciju, te da će se sve češće vijoriti albanski simboli i crnogorski toponimi mijenjati albanskim, kao i da će biti sve ređe kazne za isticanje nedozvoljenih simbola — „taman toliko da se lokalnim Srbima ili Crnogorcima utjera strah u kosti kada ističu svoje prađedovske simbole“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala