UN jednoglasno pozvale Ameriku: Sve diplomate moraju dobiti vizu

CC0 / Pixabay / Sedište Ujedinjenih nacija u Beču
Sedište Ujedinjenih nacija u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesti komitet Gerneralne skupštine UN usvojio je rezoluciju kojom se pozivaju SAD da prekinu sa praksom neizdavanja viza ili zadržavanja diplomata koji dolaze na sednice svetske organizacije, a ta praksa se primenjuje samo na jednom broju država, među kojima je i Rusija.

„Generalna skupština očekuje da će država u kojoj se nalazi (organizacija) operativno izdavati ulazne vize svim predstavnicima država-članica, i to na vreme, kako bi lica koja se šalju na rad u sastavu stalnog predstavništva ili koja su izabrana za rad u sekretarijatu mogla maksimalno brzo da ispunjavaju svoje obaveze, a predstavnici država-članica da dolaze u Njujork radi obavljanja zvaničnih poslova u UN“, navodi se u usvojenom dokumentu.

Odluka je doneta konsenzusom, bez proceduralnog glasanja.

Autori dokumenta su bili: Bugarska, Kanada, Kipar, Kostarika i Obala Slonovače. U decembru će ga razmotriti cela Generalna skupština, čiji rezultati glasanja se obično slažu sa stavom Komiteta.

Podsetimo — Sjedinjene Američke Države u septembru nisu izdale vize za 18 diplomata iz Rusije, uključujući članove delegacija za rad Prvog i Šestog komiteta UN, koji se bave razoružavanjem, odnosno pravnim pitanjima. Rusija je predložila da se rad Prvog komiteta UN premesti u Beč ili Ženevu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala