Ruski ambasador: Nije doneta odluka o integraciji BiH u NATO

© Sputnik / Dejan SimićAmbasador Rusije u BiH Petar Ivancov
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras da Program reformi BiH, koji je usvojen na sednici Predsedništva BiH, nije u vezi sa integracijom BiH u NATO.

Ivancov je istakao da to nije Godišnji nacionalni program, te da taj dokument nije u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO-u.

„Predsedništvo je donelo važnu odluku. Ovaj dokument odražava činjenicu da nema unutrašnjeg jedinstva u BiH u vezi sa članstvom u NATO-u. Dobro je da će dalji koraci u vezi sa saradnjom sa NATO-om biti pod kontrolom Parlamentarne skupštine i Predsedništva BiH. Zemlje Kvinte, koje su pomagale postizanje tog sporazuma, takođe, dele ovaj stav o tom dokumentu“, rekao je Ivancov za RTRS.

On je podržao odluku Predsedništva BiH o imenovanju Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara, navodeći da je dobro da je to tehničko pitanje rešeno.

„Nažalost, prošlo je više od godinu dana od te odluke, zbog toga što su u taj proces bila unesena neka pitanja koja nisu sa tim u vezi“, kaže Ivancov.

Ivancov je izrazio nadu da će formiranje Saveta ministara biti završeno na vreme.

„Imamo niz pitanja koja treba rešavati sa novim sazivom Saveta ministara. Na taj način će biti deblokiran i rad Parlamentarne skupštine, gde, takođe, imamo niz inicijativa o kojima treba raspravljati“, naglasio je Ivancov.

Govoreći o 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je garant i Rusija, Ivancov je istakao da ruska strana u potpunosti podržava taj sporazum.

„Njegovi temelji su ravnopravnost, dijalog i postizanje kompromisa o svim pitanjima, i to je jedini osnov za BiH i njeno postojanje. Dejtonski mirovni sporazum treba da se primenjuje onakav kakav jeste. Priče o mogućem njegovom preispitivanju i transformaciji u pravcu centralizacije BiH su neodgovorne i čak mogu da budu opasne“, ocenio je Ivancov.

Ruski ambasador je ponovio da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nema nikakvu korisnu ulogu u BiH.

„Visoki predstavnik nije sinonim za ’bonska ovlašćenja‘, već on treba da promoviše i podstiče procese stabilizacije, kompromis, međuetnički dijalog, ravnopravan razvoj svih delova BiH i rešavanje spornih pitanja. Da li je on imao korisnu ulogu u tome? Nije“, istakao je Ivancov.

Visoki predstavnik, dodao je on, nije u potpunosti predstavnik cele međunarodne zajednice.

„On po svom izboru stane na ovu ili onu stranu. To nije korektno i to ima negativnu ulogu. Zbog toga smatramo da je došlo vreme da OHR bude zatvoren“, naglasio je Ivancov.

Govoreći o migrantskoj krizi, Ivancov je naveo da je to veliki problem sa kojim se suočava BiH, i da je Rusija zabrinuta zbog toga što se BiH posmatra kao lokacija koja bi trebalo da bude prihvatilište migranata, prenela je Srna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala