Kako je Tramp ubio nadu u američki zaokret prema Rusiji

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnos građana Rusije prema američkom predsedniku Donaldu Trampu za prethodne tri godine, otkako je došao na vlast, drastično se pogoršao. Ako je nakon predsedničkih izbora u Americi krajem 2016. carovala vera da će Tramp u odnosima sa Rusijom nešto promeniti, realnost njegovog mandata ubila je svaku nadu.

Poslednje istraživanje Ruskog centra za proučavanje javnog mnjenja (VCIOM) pokazalo je da apsolutna većina građana Ruske Federacije, čak 85 odsto, ima negativno mišljenje prema aktuelnim američko-ruskim odnosima. Istovremeno, više od polovine Rusa smatra da su odnosi „nategnuti“, dok 13 procenata smatra da su čak „neprijateljski“.

Prema podacima od pre četiri godine, pokazatelji se nisu nimalo promenili. Do male oscilacije došlo je nakon pobede Donalda Trampa na izborima, kada je negativno mišljenje preovladavalo kod 69 odsto ispitanika. Međutim, već se krajem 2017. taj pokazatelj vratio na brojku od preko 80.

Politički analitičar i specijalista za američke studije pri Akademiji vojnih nauka u Rusiji Sergej Sudakov tvrdi da su se Rusi jednostavno „umorili“ od nadanja da će se u odnosima sa SAD bilo šta promeniti. Trenutno među građanima Rusije, kako kaže, vlada neverica da Tramp može bilo šta da učini po pitanju odnosa Amerike i Rusije.

Tramp je imao dobru priliku

Veliki je broj onih koji su verovali da je Tramp imao šansu da poboljša odnose, kao i da obustavi vizni rat između dveju zemalja, što bi dovelo do toga da Rusi jednostavnije putuju u Ameriku, ali i kako bi Amerikanci mogli da dolaze u Rusiju. Međutim, Tramp je nastavio da vodi tu politiku „viznog rata“, iako je imao sve u svojim rukama da stavi tačku na to.

„To je dovelo do toga da su obični građani počeli da gledaju na Ameriku kao na veoma zatvorenu zemlju, te su mnogi počeli da je nazivaju ’hegemonom‘, a ne ’liderom‘. To je zemlja koja je na svim poljima dokazala da želi da nametne svoju volju svim drugim državama sveta“, ističe.

Međutim, objašnjava Sudakov za Sputnjik, Rusiji je poprilično teško diktirati svoju volju, upravo je zato razočaranje u Trampovu administraciju izuzetno poraslo — Rusi su jednostavno prestali da veruju da je Tramp spreman na bilo kakve gestove dobre volje.

Ne treba zanemariti činjenicu da je isto tako mnogim Rusima vrlo dobro poznato da Tramp nikada ništa loše nije rekao o Vladimiru Putinu, da je uvek govorio korektne stvari i to samo iz poslovnog ugla. To samo znači da Tramp i dalje ostavlja sebi mogućnost da uspostavi odnose sa Rusijom, jer da je hteo da se posvađa sa Rusijom, on je to mogao da uradi od samog početka.

Ima li Tramp drugu šansu?

Rukovanje predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Putin razume zašto Tramp nije uspeo da poboljša odnose sa Moskvom

Upitan da li postoji nada da će Tramp, u slučaju da pobedi na narednim predsedničkim izborima 2020. godine, nešto uspeti da promeni, Sudakov kaže da je nažalost to nemoguće, da će Rusija i Amerika ostati egzistencionalni neprijatelji, što je veoma loše.

Ogroman broj ljudi koji prate vesti i tu tematiku, govore da su Trampu vezane ruke i da čak i kad bi hteo da se pomiri sa Rusijom, njemu to ne bi pošlo za rukom.

Sa druge strane, stručni deo javnosti ima nešto drugačije mišljenje — oni razumeju da se stvari neće promeniti, ma ko da dođe na vlast u Americi. Stvar je u tome što predsednik SAD, u ovom slučaju Tramp, ne može da učini bilo šta bitno mimo Kongresa SAD.

„To se tiče i antiruskih sankcija, ali i drugih bitnih stvari. Tramp može da vodi pregovore. Međutim, Kongres je opet taj koji odlučuje o svim koracima tih pregovora. Iako Tramp igra ulogu šefa najjače države na svetu, on nema slobodu da samoinicijativno dejstvuje na međunarodnoj areni.“

To znači da Tramp, čak i da pobedi na izborima, neće moći da nadvlada volju Kongresa i da postupa samostalno. To takođe govori i da koji god predsednik dođe na vlast, odnosi Rusije i SAD se neće izmeniti, zaključuje Sudakov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala