RS slavi mir, slobodu i ravnopravnost svih naroda

© Sputnik / Dejan SimićZastava RS
Zastava RS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Srpske 24. godišnjicu od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dana kojim Republika Srpska slavi mir, slobodu i ravnopravnost svih naroda.

„Dejtonski sporazum je zaustavio krvavi rat i doneo mir i do danas je najčvršći temelj koji štiti ustavnu poziciju Republike Srpske i interese srpskog narod u BiH. U ovako složenim političkim okolnostima u BiH, Republika Srpska svoju budućnost, stabilnost i prosperitet može da gradi samo na čvrstom dejtonskom temelju. Zato su najviše institucije Republike odlučne u odbrani Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao temelja opstanka i daljeg jačanja Srpske“, naglasio je Čubrilović u izjavi za „Srnu“.

Predsednik Narodne skupštine istakao je da je za Republiku Srpsku Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija, što je nedvosmisleno potvrđeno nedavno usvojenim zaključcima parlamenta u vezi sa informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

„Jasno smo poručili da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji krše Dejtonskim sporazum. Nastavićemo odlučno da štitimo ustavno načelo, prema kojem je BiH nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta. Sve što nije u skladu sa ovim načelom, dovodi do rušenja BiH i ugrožava mir i stabilnost“, naveo je predsednik Čubrilović.

On je rekao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske i da Republika Srpska neće dozvoliti nikakvu nadogradnju „Dejtona“, niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj i Republike Srpske i BiH.

„Republika Srpska nikada neće dozvoliti nikakvu nasilnu promenu dejtonskog uređenja BiH, uprkos stalnim napadima na dejtonsku strukturu koja počiva na najvažnijim principima — potpunom uvažavanju ustavne pozicije Republike Srpske, njenih nadležnosti i teritorije i ravnopravnosti sva tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH“, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala