Lavrov: Turska neće nastaviti operacije u Siriji

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turske vlasti su uverile ambasadora Rusije u Ankari da nema govora o nastavku turske operacije u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je takođe podsetio da je to prokomentarisao i portparol Ministarstva odbrane Rusije.

„Juče, nakon što je Ministarstvo odbrane dalo ovu izjavu kao odgovor na tvrdnje Ankare u vezi sa neispunjavanjem sporazuma iz Sočija, došlo je do kontakta predstavnika turske vlade i našeg ambasadora, tokom koga su našeg ambasadora uverili da je u pitanju nesporazum i da niko u Ankari ne dovodi u pitanje posao koji obavlja Rusija, kao i da ni gospodin Čavušoglu, ni (portparol predsednika Turske) gospodin (Ibrahim) Kalin nisu govorili o bilo kakvom nastavku operacije ’Izvor mira‘. I da se radi o nesporazumu“, objasnio je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa bahreinskom kolegom.

Ranije je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da je Ankara spremna da nastavi vojne operacije u Siriji ukoliko Rusija i Sjedinjene Američke Države ne ispune svoje obaveze u vezi sa povlačenjem kurdskih snaga iz zone bezbednosti.

Ministarstvo odbrane Rusije kasnije je saopštilo da Rusija u potpunosti izvršava odredbe memoranduma iz Sočija u Siriji.

Povlačenje kurdskih snaga

 

Lavrov je dodao da je povlačenje kurdskih oružanih grupa na severu Sirije gotovo završeno, ali je moguće da su ostala neka određena područja u kojima postoji njihovo prisustvo i ukoliko je to tako, rad na povlačenju kurdskih snaga će biti doveden do kraja. 

Ministar je objasnio da između Rusije i predstavnika Kurda postoji dijalog, uključujući i predstavnike Sirijskih demokratskih snaga, „pre svega u kontekstu realizacije rusko-turskog memoranduma, koji podrazumeva povlačenje jedinice Sirijskih demokratskih snaga zajedno sa naoružanjem na 30 km od tursko-sirijske granice“. Lavrov je podsetio da je taj dogovor odobrio i predsednik Sirije Bašar Asad i rukovodioci Sirijskih demokratskih snaga.

On je napomenuo da je sada najvažnije da kurdski sagovornici iz Sirijskih demokratskih snaga budu dosledni.

Lavrov smatra da sirijski Kurdi treba da vode dijalog sa Damaskom i da je to u njihovom interesu.

„Neko je u rukovodstvu Sirijskih demokratskih snaga odlučio da računa da će ih Amerikanci stalno podržavati. To će biti pogrešan izbor“, ocenio je Lavrov. 

Prepreke Amerikanaca

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da spreče dijalog između sirijskih Kurda i Damaska, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Demokratske snage Sirije u blizini reke Eufrat, severno od Rake u Siriji - Sputnik Srbija
Rusija: SAD žele da stvore kvazidržavu u Siriji
„Amerikanci rade na sprečavanju dijaloga između Kurda i Damaska, dok mi zauzimamo upravo suprotnu poziciju i uvereni smo da samo dijalog između Kurda i Damaska može rešiti ne samo problem obezbeđivanja prava Kurda, već i problem obezbeđivanja legitimnih bezbednosnih interesa Turske“, objasnio je Lavrov.

Rusko-turski sporazum iz Sočija

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, potpisali su 22. oktobra posle šestočasovnih pregovora memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu upravu na severoistoku Sirije koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat i njihovo vojno krilo — Sirijske demokratske snage (SDF). Damask je održao nekoliko bezuspešnih rundi pregovora sa autonomnom kurdskom administracijom. Pritom su sirijske vlasti više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije.

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu DAEŠ-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala