Kokoškov i zvanično na klupi Srbije: Baziraću tim na igračima koji žele da igraju

© AP Photo / Jeff ChiuIgor Kokoškov
Igor Kokoškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Igor Kokoškov je novi selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, objavio je Košarkaški savez Srbije na svom sajtu, prenosi RTS.

Posle uspešnih pregovora predsednika KSS-a Predraga Danilovića i našeg stručnjaka koji skoro dve decenije radi u NBA ligi, postignut je dogovor da Kokoškov preuzme nacionalni tim Srbije.

Odmah po imenovanju na funkciju, on je istakao da mu je čast što je dobio poverenje i da je svestan najvećih očekivanja.

„Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično ukazana je velika čast. Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera“, rekao je Kokoškov, a prenosi sajt KSS.

Kako je naglasio, očekivanja navijača su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera uvek najveće.

„Toga sam vrlo svestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalnog tima“, naveo je Kokoškov, ujedno i pomoćni trener u NBA ligašu Sakramentu.

Kao glavni motiv da prihvati ponudu označio je emociju i želju da se posle dve decenije rada u NBA, pored rada u drugim reprezentacijama, vrati u Srbiju.

„U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada“, kaže on, uz napomenu da detalji ugovora nisu tajna, ali da ne bi trebalo da budu prioritet u ovom trenutku.

Srbija nikada nije oskudevala sa talentima i moj posao će biti da igrače pripremim i pomognem im oko odluka u interesu tima, dodaje Kokoškov.

„Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da ’uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost‘. Nacionalni tim Srbije baziraće se, pre svega, na našim najboljim igračima koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres. Moj prvi zadatak će biti da napravim inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima“, rekao je Kokoškov i najavio da će u februaru u „prozoru“ kvalifikacija staviti akcenat na igrače koji su slobodni u tom periodu, odnosno bez onih iz NBA i Evrolige.

Kokoškov se zahvalio Košarkaškom savezu Srbije na ukazanom poverenju, ali i organizaciji Sakramento kingsa na dozvoli da vodi reprezentaciju.

„Ono što mogu sigurno da obećam, jeste da ću sve svoje iskustvo, znanje i energiju, staviti u službu nacionalnog tima sa željom da se ostvare ciljevi koji su pred nama“, zaključio je Kokoškov, 2017. prvak Evrope sa selekcijom Slovenije i jedini trener tima iz NBA lige koji nije sa američkog kontinenta.

Srpski košarkaški stručnjak Igor Kokoškov postao je 2018. godine trener Finiks sansa, čime je postao prvi neamerički trener koji vodi jedan NBA tim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala