Vašington još nije učinio korake za izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu

CC0 / Wikipedia / Američki avion "Boing" OC-135B" tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države (SAD) za sada nisu preduzimale konkretne korake ka povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„Teško je reći koliko su ove informacije (o predstojećem povlačenju iz sporazuma) tačne. Sjedinjene Američke Države zasad nisu preduzimale praktične korake za izlazak iz njega“, rekao je Uljanov.

„Odatle se i stiče utisak da bi svi preostali sporazumi u oblasti kontrole naoružanja mogli iznenada da postanu žrtve impulsivnih akcija Sjedinjenih Američkih Država“, dodao je on.

Ranije su američki mediji saopštili da je američki predsednik Donald Tramp potpisao dokument o nameri Vašingtona da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu. Direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov ranije je rekao da je Rusija spremna da preduzme recipročne korake na moguće povlačenje Vašingtona iz ovog sporazuma.

Sporazum je potpisan 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

O strateškom ofanzivnom naoružanju

Francuska i Velika Britanija smatraju da nije neophodno da se zaključi sporazum sa Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti strateškog ofanzivnog naoružanja, objasnio je Uljanov.

„Koliko znam, i Kina i Francuska i Velika Britanija smatraju da nije moguće pridružiti se realnim multilateralnim naporima za nuklearno razoružanje“, rekao je on.

„Velika Britanija i Francuska su svojevremeno preduzimale određena jednostrana skraćivanja, ali uopšte ne nameravaju da nastave ovaj proces na osnovu sporazuma“, naglasio je Uljanov.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je potpisan 2010. godine, ostaje jedini aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i zasad Vašington nije objavio da li namerava da ga produži. Američki predsednik Donald Tramp istakao je da želi da se napravi novi trilateralni nuklearni sporazum između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Peking je ovu ideju odbio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala