Švedska prekinula istragu o Džulijanu Asanžu

© AP Photo / Frank AugsteinOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedska tužiteljka saopštila je da je istraga o osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu prekinuta.

„Sazvala sam konferenciju za medije kako bih saopštila da je istraga o Džulijanu Asanžu prekinuta“, rekla je tužiteljka Eva-Mari Person.

Prema njenim rečima, istraga je prekinuta zbog nedostatka dokaza.

„Tokom dodatne istrage, koja je vođena tokom leta i jeseni, postalo je očigledno da usmeni dokazi, koji su korišćeni tokom istrage, nisu dovoljno ubedljivi, jer je prošlo mnogo vremena od incidenta. Sećanje prirodno bledi“, objasnila je ona.

Tužiteljka je dodala da nema nameru da ispituje Asanža. Prema njenom mišljenju, svedočenje Asanža neće pomoći da se rasvetle okolnosti incidenta.

​Asanž je optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti više godina zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala