U Boliviji se rasplamsala borba za cisterne s gorivom

© REUTERS / Athit PerawongmethaNeredi u Boliviji
Neredi u Boliviji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje jedna osoba je poginula, dok je osam povređeno tokom sukoba s policijom kod bolivijske fabrike za proizvodnju nafte „Senkata“ u gradu Alto, nakon što su u prestonicu poslate kolone cisterni sa gorivom.

Kako javljaju lokalni mediji, sukob se desio nakon slanja konvoja sa gorivom u La Paz, kada su demonstranti pokušali da povrate kontrolu nad fabrikom koja pripada javnom preduzeću JPFB. Uz pomoć dinamita demonstranti su digli u vazduh zid preduzeća, nakon čega je policija, koja se nalazila unutar zgrade, otvorila vatru.

Bivši predsednik Evo Morales je za ubistvo civila optužio privremenu Vladu zemlje. 

„Vlada defakto, koja se ponaša kao vojna diktatura, ponovo ubija moju braću u Altu koji mirno daju otpor puču i bore se za zaštitu života i demokratije“, napisao je Morales na Tviteru.

Policijske i vojne snage su koristile oklopna vozila i helikoptere kako bi odblokirale pristup postrojenju u gradu Alto, u blizini prestonice La Paz.

Blokadom fabrike za preradu nafte „Senkata“ pristalice Eva Moralesa su dovele do toga da je 14. novembra nacionalna kompanija prekinula isporuke benzina, dizel-goriva i prirodnog tečnog gasa u prestonicu. Zbog nedostatka goriva prestao je da funkcioniše javni prevoz.

Podsetimo, u Boliviji vlada nestašica hrane i benzina zbog nereda koji su krenuli nakon predsedničkih izbora na kojima je pobedio Evo Morales, ali njegov glavni rival — Karlos Mesa nije priznao rezultate glasanja.

Oružane snage Bolivije pozvale su Moralesa da napusti tu funkciju kako bi se obezbedila stabilnost u zemlji, nakon čega je on najavio ostavku. Najviše rukovodstvo zemlje takođe je podnelo ostavku, a vlast je preuzela opoziciona potpredsednica Senata Žanjin Anjes. Morales je napustio zemlju i otišao u Meksiko, gde je dobio azil.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala