Srpski studenti evakuisani iz Hongkonga sleteli u Beograd

CC0 / Vesailok / Aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Studenti iz Srbije koji su hitno evakuisani iz Univerziteta u Hongkongu sleteli su sinoć na Aerodrom „Nikola Tesla“, javio je RTS.

Srpski studenti su se našli u žarištu sukoba policije i demonstranata u Hongkongu, a pod policijskom pratnjom napustili su kampus Politehničkog univerziteta, koji je pod opsadom, i ukrcali se na avion za Beograd.

„Davali su nam vrlo šture informacije, da je kampus zatvoren. Kada su u kampusu isekli struju i vodu, Univerzitet im je našao smeštaj u hotelu koji je blizu aerodroma. Koliko ja znam, niko od naših studenata nije povređen“, rekla je Dragana Stojanović, majka studenta Mihaila Stojanovića.

Saša Moderc, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i otac jednog od 10 studenata koji su se našli u Kini u vreme demonstracija, rekao je za televiziju „Prva“ da su svi srpski studenti izvedeni iz kampusa pod policijskom pratnjom, sprovedeni u bezbedan hotel, a zatim upućeni na aerodrom.

Desetine demonstranata u Hongkongu je pobeglo sa Politehničkog univerziteta tako što su se spustili sa mosta visokog deset metara koji se nalazi u sklopu kampusa Univerziteta i odvezli se motorima koji su bili pripremljeni za bekstvo, javio je Rojters.

Politehnički univerzitet u Hongkongu je postao središte sukoba od prošle nedelje, kada su se demonstranti zabarikadirali u kampusu Univerziteta.

Policija u Hongkongu je i juče koristila suzavac i gumene metke da bi zadržala demonstrante koji su pokušali da izađu iz kompleksa Politehničkog univerziteta, a bilo je i više povređenih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala