Rusija ispunjava svoja obećanja, što nije slučaj sa Amerikom

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici
Oklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u potpunosti ispunila i nastavlja da ispunjava odredbe memoranduma o Siriji, koji je u Sočiju potpisala sa Turskom, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

On je prokomentarisao izjavu ministra odbrane Turske Mevluta Čavušoglua, koji je rekao da „Rusija ne ispunjava svoja obećanja“.

Prema rečima Konašenkova, ta izjava je izazvala nedoumice.

„Izjava ministra spoljnih poslova Turske može samo dovesti do zaoštravanja situacije na severu Sirije, a ne do njenog rešavanja, kako je utvrđeno zajedničkim memorandumom, koji su potpisali predsednici Rusije i Turske“, konstatovao je on.

On je naglasio da je Rusija u potpunosti ispoštovala i nastavlja da poštuje odredbe memoranduma iz Sočija „O uzajamnom razumevanju između Rusije i Turske“ od 22. oktobra.

Prema njegovim rečima, pre roka je obezbeđeno povlačenje sukobljenih strana, a Rusija sprovodi zajedničko patroliranje sa Turskom na pograničnoj teritoriji Siriji.

Pored toga, u cilju normalizacije situacije u pograničnim regionima Sirije raspoređuju se dodatne jedinice ruske vojne policije, razmeštaju se terenske vojne bolnice za pružanje medicinske pomoći civilnom stanovništvu.

Kako je Konašenkov istakao, ruski Centar za pomirenje šalje humanitarnu pomoć stanovnicima, preduzimaju se mere za obnovu civilne infrastrukture koja je uništena tokom ratnih dejstava.

„Zahvaljujući merama koje realizuje Rusija, značajno se stabilizovala situacija u tom regionu“, istakao je on.

Turski tenkovi kod tursko-sirijske granice - Sputnik Srbija
Turska preti novom operacijom u Siriji

Zamenik šefa Odeljenja Saveta Federacije Rusije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov je istakao da Rusija uvek ispunjava svoja obećanja.

„Ako je Rusija nešto obećala, uključujući i to da će obezbediti povlačenje kurdskih formacija, onda će to i ispuniti. Kada je reč o SAD, to ne mogu reći“, prokomentarisao je on.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da će Ankara pokrenuti novu vojnu operaciju na severoistoku Sirije ukoliko se ta oblast ne očisti od terorista.
On je dodao da će operacija biti pokrenuta ako Rusija i SAD ne ispune svoje obaveze po pitanju povlačenja kurdskih jedinica iz zone bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala