Rusija pozvala velike sile da zaštite Iran od Amerike

© AP Photo / Mohammad BernoIranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva oštro osuđuje izjave američkog državnog sekretara Majka Pompea o ponovnom nametanju sankcija iranskom nuklearnom objektu u Fordou, a namere Vašingtona su grubo kršenje međunarodnih obaveza, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Takve odluke su još jedan primer grubog kršenja međunarodnih obaveza od strane Amerike, kao i primer njihovog neodgovornog odnosa, kako prema zaključenim sporazumima, tako i prema odlukama Saveta bezbednosti UN, koje ne samo da otvoreno krše bez ustručavanja, nego se trude i da zakomplikuju proces implementacije sporazuma kada je reč o drugim zemljama. Ovakvo besramno ponašanje jedne od najvećih država, koje teže globalnom liderstvu, zaslužuje najoštriju osudu“, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva.

S obzirom na američke izjave, biće neophodna jasna reakcija Zajedničke komisije članica Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, ističe se u saopštenju.

„Nadamo se da će naše evropske kolege pronaći snage da odu dalje od dežurnog sažaljenja zbog američkih akcija i da će zajedno sa nama i Kinom ustati u odbranu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana od sankcionih napada Amerike“, naglasili su iz Ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif  - Sputnik Srbija
Kina i Iran razgovarali o rešenjima za Iranski nuklearni sporazum

Istovremeno se navodi da ruski stručnjaci nastavljaju „blisku saradnju sa iranskom stranom u toj oblasti, između ostalog, i sa ciljem stvaranja odgovarajućih uslova i sigurne sredine za produžetak započetih radova“ u Fordou.

Pompeo je juče saopštio da će Vašington od 15. decembra ukinuti izuzeće od sankcija za nuklearni objekat u iranskom Fordou. On je istakao da je takva odluka odgovor na akcije Teherana u vezi sa obogaćivanjem uranijuma, koje su započeli u tom objektu.

Predsednik Irana Hasan Rohani saopštio je 8. maja da Teheran obustavlja deo obaveza iz nuklearnog sporazuma i da drugim učesnicima u tom sporazumu daje 60 dana da se vrate njegovom ispunjavanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala