Predsjednik UN Crne Gore: Američki diplomata stavlja žig na Sputnjik

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaSputnjik
Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsjednik Udruženja novinara Crne Gore Goran Ćetković pozvao je na oprez povodom izjave otpravnice poslova ambasade SAD u Podgorici Džudi Kuo da Sputnjik i još dva medija šire laži i propagandu u regionu.

Ćetković je upitao kako se to po američkom diplomati stiče diploma medijske pismenosti.

Sputnjik, ’IN4S‘ i ’Borba‘ mediji su na koje je službenica američke ambasade stavila žig. Ti su mediji postali primjer ’zlih momaka‘, a koga SAD proglasi lošim momkom, taj prolazi kao mi u Jugoslaviji i Crnoj Gori“, rekao je Ćetković povodom ocena Kuove izrečenih na konferenciji „Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“.

„Jednostavno, pozivam kolege iz tih medija na oprez, jer smo nemoćni da pozovemo vladu Crne Gore i ambasadu SAD na principijelnost i poštovanje zanatske časti“, upozorava Ćetković u izjavi za Sputnjik.

On je podsjetio da se u Crnoj Gori već 150 godina izdaju i čitaju novine, ali da se tek sada neko odlučio da nas medijski opismeni, što je dobro i pozitivno, mada bi, kako kaže, prvo trebalo obrazložiti šta je bilo pogrešno u prethodnih vijek i po.

„Kada bi nam gospođa Džudi Kuo, otpravnik poslova u ambasadi SAD, objasnila, možda bismo mi konačno shvatili predačku zabludu, da je sve što jesmo — obična laž. Crnogorsko novinarstvo je bilo primjerno, sve dok iz SAD nekim čudnim kanalima nije krenuo novac na potplaćivanje i plaćanje crnogorskih medija. Taj momenat je označio ovu dugodecenijsku esnafsku bolest, od koje se ne možemo oporaviti — posebno jer nas ’liječi kliconoša‘“, upozorava Ćetković.

„I danas je u opštem rasulu jedino važno, kako reče Kuova, da ne čitamo Sputnjik, ’IN4S‘ i ’Borbu‘“, primjećuje Ćetković.

Predsjednik udruženja novinara Crne Gore se s tim u vezi kratko osvrnuo i na nesrazmjeran uticaj i zastupljenost koji Moskva i Vašington danas imaju u Crnoj Gori.

„Inače, Rusija u savremenoj Crnoj Gori skoro da i ne postoji, osim u srcima njenih stanovnika“, konstatovao je Ćetković i dodao da se obični ljudi i danas pitaju zašto je Rusija nestala iz Crne Gore i prepustila ih „vaspitno-obrazovnom procesu gospođe Kuo“.

Sa druge strane, kako primjećuje naš sagovornik, „američka ambasada je sveprisutna, u sve se miješa i u svemu odlučuje, a našu propast i bijedu naziva ’liderstvom u regionu‘, što je takođe ’istina‘ s kojom živimo“.

„Ko vjeruje u američku interpretaciju Račka, Markala, logora za Albance u Prištini i niz drugih odživljenih ’istina‘ američke administracije, neka pod hitno prestane da čita medije koje je Kuova označila. Tako se stiče diploma ’medijske pismenosti‘, s ironijom zaključuje u svom reagovanju predsjednik Udruženja novinara Crne Gore Goran Ćetković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala