Podrum za jezivo mučenje zbog koga bi Hrvatska mogla da dobije nagradu od Evrope

© AFP 2023 / RENE GOMOLJHrvatski policajac ispred voza sa migrantima
Hrvatski policajac ispred voza sa migrantima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nasilje prema migrantima moglo bi čak da pomogne Hrvatskoj da dobije Šengen.

Užasavajući izveštaji o torturi koju hrvatska policija sprovodi nad migrantima ustalasala je hrvatsku javnost. Mreža nevladinih organizacija Border Violence Monitoring Network (BVMN) u svom izveštaju za oktobar 2019. navodi da hrvatska policija na graničnom prelazu Bajakovo čak ima i podrume mučionice u kojima premlaćuje i izgladnjuje migrante.

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICMigranti ispred policije na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „U tome je čitava perverzija situacije. Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu u EU i od nje se očekuje da zaustavi nalete onih koje EU ne želi da uđu. Prema tome, dokle god bude bilo priča o preteranoj upotrebi sile, dok nema mrtvih, uveren sam da to Hrvatskoj neće štetiti. Naprotiv, to će biti dokaz da Hrvatska ozbiljno shvata svoju funkciju predziđa Evrope“, kaže Puhovski.
Podrum za jezivo mučenje zbog koga bi Hrvatska mogla da dobije nagradu od Evrope - Sputnik Srbija
Migranti ispred policije na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „U tome je čitava perverzija situacije. Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu u EU i od nje se očekuje da zaustavi nalete onih koje EU ne želi da uđu. Prema tome, dokle god bude bilo priča o preteranoj upotrebi sile, dok nema mrtvih, uveren sam da to Hrvatskoj neće štetiti. Naprotiv, to će biti dokaz da Hrvatska ozbiljno shvata svoju funkciju predziđa Evrope“, kaže Puhovski.

U pripremi izveštaja, navodi se u BVMN, aktivisti za ljudska prava obavili su 30 razgovora sa migrantima, a kao posebno užasavajuća priča navodi se postojanje podruma na prelazu Bajakovo.

„U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari samo 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku, dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu“, piše u izveštaju.

Nasiljem do Šengena

Sve se to događa u trenutku kada je Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u Šengensku zonu i pohvale od odlazećeg predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera.

© Foto : www.mc.rsŽarko Puhovski
Podrum za jezivo mučenje zbog koga bi Hrvatska mogla da dobije nagradu od Evrope - Sputnik Srbija
Žarko Puhovski

Paradoksalno, ali Hrvatska se delimično upravo takvim postupcima i kvalifikuje za ulazak u Šengen, tvrdi za Sputnjik nekadašnji predsednik hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski:

„U tome je čitava perverzija situacije. Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu u EU i od nje se očekuje da zaustavi nalete onih koje EU ne želi da uđu. Prema tome, dokle god bude bilo priča o preteranoj upotrebi sile, dok nema mrtvih, uveren sam da to Hrvatskoj neće štetiti. Naprotiv, to će biti dokaz da Hrvatska ozbiljno shvata svoju funkciju predvorja Evrope.“

Tortura migranata

Vesti o torturi migranata stalno se pojavljuju u javnosti iz raznih izvora i policija ih stalno demantuje, kaže Žarko Puhovski. Dokaza o torturi nema. Međutim, o tome ima previše indicija da bi se shvatile samo kao izmišljotine „onih koji ne vole Hrvatsku“.

„Treba pretpostaviti da se policija našla u situaciji koja je za nju najgora — da se oseća prenapregnutom, previše izloženom sa raznih strana. Sa jedne strane, dolaze im ljudi preko granice u ružnim uslovima, a sa druge strane ih prozivaju za nasilje. Naravno, kada se takve stvari dogode, najčešće stradaju oni koji se nalaze u policijskim rukama“, kaže Puhovski.

U izveštaju se navode različite metode torture, kao što su skidanje migranata do gole kože i dodirivanje njihovih polnih organa pendrecima, teranje migranata da hodaju bosonogi po hladnim potocima, a podseća se i da su hrvatski mediji pisali i o „garaži za mučenje“ u Korenici, u koju su policajci dovodili migrante.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala