Laletova „Knjižurina“: Pisao sam Putinu, pa ako on ne mogne, o sebi ću sam da govorim

© Sputnik / Dejana Vuković"Knjižurina" Radivoja Bojičića
Knjižurina Radivoja Bojičića - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Nekad sam bio radoholičar. Onda sam sreo ženu kupoholičarku. Sad sam alkoholičar“ — nudi u najnovijoj knjizi svoj novi „lekoviti otrov“ satiričar ježevskoga soja Radivoje Lale Bojičić. 

Njegova nova knjiga „Knjižurina“, predstavljena u Francuskoj sedam, nova je doza bockanja bodljama kojim Lale decenijama budi i drži našu pažnju. O tom jedinstvenom književnom poslu u Udruženju književnika Srbije govorili su Dragan Lakićević, Dragutin Karlo Minić i Ranko Pivljanin, dok je glumac Milenko Pavlov izgovarao sveže doze iz nove „Knjižurine“.

Da je o našem vrsnom satiričaru, aforističaru, novinaru i piscu Bojičiću nemoguće govoriti u kratkoj formi i bez „panagirika“, potvrdio je i sâm autor svojim skromnim slovom o sebi: „Nije na meni da sudim o mojem nenadmašnom fenomenalnom, savršenom, sjajnom, vrhunskom, genijalnom, dosad neviđenom, božanstvenom, veličanstvenom i delu neprolazne vrednosti.“

© Sputnik / Dejana VukovićPromocija „Knjižurine“ Radivoja Bojičića
Laletova „Knjižurina“: Pisao sam Putinu, pa ako on ne mogne, o sebi ću sam da govorim - Sputnik Srbija
Promocija „Knjižurine“ Radivoja Bojičića

I da bi sve ostalo u duhu Laletove reči, umesto izveštaja s promocije, evo teksta iz njegove nove književne laboratorije jasnog i prigodnog naslova: „Promocija“:

— Kad ti ono slaviš promociju?

— Na Svetog Aranđela. A ti tvoju?

— Na Svetog Nikolu!

— A, đe ćeš proslavljat ove godine?

— U Rimsku dvoranu, kao što su mi i otac i đed vazda činjeli. Đe će bit tvoja slava?

— Pokušavam da obezbijedim Kolarac. Još ako uspijem da dobijem Veliku dvoranu, ka što ju dobijaju neki, i guslarsko veče, beli ću da priredim. Nego, je si l nalazio koga da o tebi koju prokameni, jadan?

- Viđeću s patrijarhom, pa ako on, zbog kakvijeh opravdanijeh razloga ne bude moga, zvaću presjednika. Ne moraju, ni o meni, uvijek da govore samo najviši. A ko će o tebi prozborit koju?

— Da mi u Veliku dvoranu govori nekakav presjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, neće vala, da se zavre. Pisao sam Putinu, pa ako on ne mogne, o sebi ću sam da govorim. Ja taj nivo, vala, snižavati neću.

— A, jesi li nalazio kakvoga sponzora?

— Kakav sponzor, jadan, čitaš li ti medije? Ja sam ti uša u budžet Crne Gore, mrčo moj. A kako si ti riješio to pitanje?

— A da kako! Lasno ja bogumi. Ka članu Komunističke partije Rusije, meni to, po položaju, pripada.

— E pa, milo mi je što smo se sreli!

— I meni, vala, ko da sam vidio vladiku Rada.

— A, oćeš li mi doj?

— Nego što! A ti meni?

— Ih!“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala