Američkom potpukovniku tri puta predlagano da bude ministar odbrane Ukrajine

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAleksandar Vindman
Aleksandar Vindman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, potpukovnik Aleksandar Vindman rekao je tokom saslušanja u Predstavničkom domu SAD da je imao predlog da postane ministar odbrane Ukrajine, piše list „Aksios“.

Vindman je tri puta ove godine dobio predlog od Aleksandra Daniljuka, koji je u tom trenutku bio sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine. On ih je stalno odbijao i o tome obaveštavao svoje rukovodstvo.

„To je smešan trenutak... To je zabavno za potpukovnika američke vojske — dobiti predlog za tako visoko mesto. Nisam siguran ni da je gospodin Daniljuk govorio ozbiljno“, rekao je Vindman, naglasivši da je odmah odbacivao predloge ukrajinskog činovnika.

Vindman je Amerikanac ukrajinskog porekla čija se porodica preselila u SAD dok je bio dete. On govori ruski i ukrajinski, ali, prema njegovim rečima, Daniljuk je razgovarao s njim na engleskom.

U Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Vindman se smatra jednim od vodećih eksperata za ukrajinsko pitanje. Kako je javio Si-En-En, tokom saslušanja je potpukovnik izrazio uverenost da je vojna pomoć Ukrajini bila poluga pritiska predsednika SAD Donalda Trampa na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Podsetimo, demokrate u Kongresu SAD ranije su pokrenule proces impičmenta Donalda Trampa zbog sumnje da je zarad ličnih političkih ciljeva tražio od ukrajinskog rukovodstva da povede istragu protiv Hantera Bajdena, koji je radio u energetskoj kompaniji „Burizma“. Njegov otac, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, pretenduje da bude kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima 2020. godine. Demokrate tvrde da je Đulijani u tim događajima imao jednu od ključnih uloga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala