Srbija pravi „pametne gradove“ na Kosovu

CC0 / Pixabay / Budućnost-ilustracija
Budućnost-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije izdvojila je 28 miliona dinara za „Pametne i bezbedne gradove“ na Kosovu i Metohiji.

Za „unapređenje inovacionih kapaciteta“ na Kosovu i Metohiji Vlada Republike Srbije izdvojila je približno 28 miliona dinara u cilju realizacije projekata kojim se primenjuju nove tehnologije u okviru koncepta „Pametnih i bezbednih gradova“.

Program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića.

Da se razvija srpsko Kosovo

„Još na početku svog mandata sam rekao da želim da razvijamo naše Kosovo, kao i da to treba da bude zajednička politika Vlade i dužnost svih ministara. To se tako i radi, cela Vlada je orijentisana na razvoj Kosova. Želimo da ljudima na Kosovu omogućimo, takođe, da koriste nove tehnologije, koje treba da olakšaju život običnom čoveku, a da naše lokalne samouprave na Kosovu učinimo efikasnijim“, kazao je Popović za Sputnjik.

On napominje da Vlada Srbije takođe radi na planu inovacija i digitalizacije, kao i da se na ovaj konkurs mogu prijaviti sve lokalne samouprave koje imaju svoje ideje kako da primene inovacije u oblasti mobilnosti i transporta, bezbednosti, digitalizacije javnih usluga ili zaštite životne sredine, konkretno, kako kaže, u razvoj inovacionog preduzetništva.

Jednaki uslovi za Kosovo i Beograd

„Na Kosovu i Metohiji građani moraju da znaju da mi zaista imamo odlične inženjere, koji uprkos teškim uslovima u kojima žive i rade, postižu odlične rezultate. Ja sam nedavno bio u Mitrovici u poseti Tehničkom fakultetu, koji ima dugu tradiciju i koji je oduvek bio orijentisan na industriju na Kosovu, ali i na ’Trepču‘, elektroprivredu i ja moram da kažem da sam zaista bio oduševljen znanjem i pogotovo načinom na koji razmišljaju naši mladi inženjeri na Kosovu. E, baš tim inženjerima koji su celoj Srbiji, ja bih rekao, glavni resurs za budućnost, nešto najkvalitetnije što Srbija ima, želimo da omogućimo da imaju jednake uslove za razvoj, makar približno kakve imaju njihovi vršnjaci u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu“, zaključio je ministar.

Sva plaćanja u vezi sa realizacijom projekta moraju biti započeta nakon potpisivanja ugovora, a izvršena do 31. januara 2020. godine, dok se troškovi moraju pravdati do 31. marta iduće godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala