Srpsko oružje u Bangkoku: Ko se zainteresovao za „Lazara“ i „Miloša“

© Sputnik / Radoje Pantović / Oklopno vozilo Lazar 3
Oklopno vozilo Lazar 3 - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sajam naoružanja i vojne opreme „Difens end sekjuriti 2019“ svečano je otvoren u Bangkoku, a dostignuća u oblasti odbrambene industrije predstavilo je preko 500 kompanija iz više od 50 zemalja sveta, uz 28 nacionalnih paviljona, među kojima zapaženo mesto zauzima i Srbija.

Odbrambenu industriju Srbije naredna četiri dana predstavlja kompanija „Jugoimport SDPR“, piše B92.

U srpskom paviljonu osim sredstava iz proizvodnje i razvoja kompanije „Jugoimport SDPR“ na izložbenom prostoru su predstavljeni i proizvodi valjevskog „Krušika“, čačanske „Slobode“, lučanskog „Milana Blagojevića“, užičkog „Prvog partizana“, kruševačkog „Trajala“, kompanije „Ede pro“, kao i „Utve“ koja je deo sistema „Jugoimport SDPR“.

Složeni borbeni sistemi domaćeg „Jugoimporta“ izloženi su u vidu većih maketa sa pratećim video-prezentacijama, dok je bio prisutan i veći broj tzv. živih maketa, odnosno minobacačke, artiljerijske i municije za streljačko naoružanje.

© Sputnik / Dejan SimićSamohodna top-haubica „Nora“ na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“
Srpsko oružje u Bangkoku: Ko se zainteresovao za „Lazara“ i „Miloša“ - Sputnik Srbija
Samohodna top-haubica „Nora“ na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“

„Veliki broj sastanaka i posete zvaničnih delegacija obeležili su prvi dan ovogodišnjeg sajma. Nema dileme da je srpsko naoružanje izuzetno cenjeno u svetu, što potvrđuje nastavak saradnje ne samo sa partnerima koji su naše sisteme kupovali u prošlosti, već i osvajanje novih tržišta“, rekao je za portal B 92 vojni analitičar Vlade Radulović, koji u Tajlandu prati ovogodišnji sajam.

Izuzetno veliko interesovanje brojnih delegacija koje su posetile izložbeni paviljon naše odbrambene industrije, bio je vezan za složene borbene sisteme, samohodnu haubicu „Nora B-52“, vozila „Lazar“ i „Miloš“, višecevni raketni sistem „Tamnava“, kao i brzi višenamenski borbeni čamac.

© Sputnik / Radoje PantovićSamohodni višecevni modularni lanser „Tamnava“
Srpsko oružje u Bangkoku: Ko se zainteresovao za „Lazara“ i „Miloša“ - Sputnik Srbija
Samohodni višecevni modularni lanser „Tamnava“

Pored toga, zabeleženo je i interesovanje za municiju različitog kalibra, ali i za domaće bespilotne letelice.

Tokom zvaničnih sastanaka inicirano je učešće u više zajedničkih projekata kojim se osvajaju nova tržišta.

Reč je, pre svega, o razvoju i proizvodnji municije na bazi termobaričnih eksploziva, raketnih goriva, ali i protivoklopnih vodenih raketa nove generacije.

Srpski nacionalni paviljon zauzima prostor između nacionalnog paviljona Velike Britanije i Kine, koja ujedno ima i najimpozantniji prostor, praćen različitom vrstom video-efekata i promotivnih snimaka.

Najbrojnija delegacija koja je posetila naš štand su Oružane snage Mjanmara, a predvodio ih je ministar odbrane Sein Vien.

Srpski štand su posetili zvaničnici Laosa, Tajlanda i Ruske Federacije, kao i delegacije Filipina, Singapura i Meksika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala