Nemačka priznala: Zavisimo za 30 odsto od isporuka ruskog gasa

© Foto : © Nord Stream 2 / Thomas EugsterBrod za polaganje cevi gasovoda "Soliter"
Brod za polaganje cevi gasovoda Soliter  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Interesi Rusije i Nemačke se poklapaju po pitanju realizacije projekta gasovoda „Severni tok 2“. SAD su bile protiv njega kada su same postale izvoznici gasa, saopštio je bivši šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

„Mi zavisimo za 30 odsto od isporuka gasa iz Rusije. Tu nema nikakve sumnje. Mislim da je za Rusiju važno da mi kupujemo taj gas. Interesi su ovde uzajamni, to je prilično jasno“, rekao je bivši ministar na nemačko-ruskom forumu „Postdamski susreti“ u Moskvi.

On je naglasio da je Nemačka zainteresova za očuvanje tranzita gasa kroz Ukrajinu.

„Predsednik Putin je govorio da sa tačke gledišta Rusije to nije prepreka. Naš stav je — podrška ’Severnog toka‘. Što se tiče SAD, Amerikanci su počeli da smatraju da je ruski gas problem kada su sami postali izvoznici gasa. Možda je to slučajnost. Ne znam, da li postoji takva slučajnost“, naglasio Gabriel.

Nemački parlament je usvojio nacrt zakona koji će zaštititi projekat „Severni tok 2“ od dejstva Gasne direktive EU.

Ranije je Danska izdala dozvolu za polaganje cevi gasovoda jugoistočno od Bornholma u Baltičkom moru. Projekat je bio već dogovoren sa Nemačkom, Švedskom i Finskom.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva i Sjedinjene Američke Države koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je to politički projekat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala