Moskva predala Kijevu zaplenjene brodove

© Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski tegljač "Jani Kapu" koje su zadržale ruske snage bezbednosti u luci Kerč
Ukrajinski tegljač Jani Kapu koje su zadržale ruske snage bezbednosti u luci Kerč - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je u ponedeljak predala ukrajinskoj strani tri broda ukrajinske mornarice, koji su zadržani u blizini Kerčkog moreuza zbog povrede ruske granice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Dana 18. novembra su ukrajinskoj strani predata tri broda ukrajinske mornarice, koji su u novembru 2018. godine prekršili granicu Rusije tokom namerne provokacije Kijeva u Kerčkom moreuzu i koje su zadržale ruske snage bezbednosti“, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova.

„Ovi brodovi predstavljaju materijalni dokaz aktuelnog krivičnog postupka u Rusiji za nelegalni prelazak naše granice. Njihova predaja na odgovorno čuvanje ukrajinskoj strani postala je moguća jer su ruski nadležni organi izvršili neophodne istražne radnje u vezi sa brodovima i njihovo prisustvo na teritoriji Ruske Federacije za nastavak postupka nije potrebno“, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

Pri tome se napominje da „ruska strana namerava da nastavi da žestoko suzbija sve provokacije u blizini svojih granica, uključujući u cilju osiguravanja bezbednosti plovidbe u skladu sa ruskim zakonom, bilateralnim sporazumima i drugim primenljivim normama međunarodnog prava“.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su ušla u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala