Kremlj potvrdio: Samit „normandijske četvorke“ 9. decembra

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaVeliki Kameni most preko reke Moskve i moskovski Kremlj
Veliki Kameni most preko reke Moskve i moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj je potvrdio da su pripreme za samit u „normandijskom formatu“ stupile u završnu fazu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Popodne ćemo dati informacije o međunarodnom telefonskom razgovoru. On će biti u velikoj meri povezan sa pripremama za ’normandijski format‘ koji je planiran za 9. decembar. Priprema je u toku i već je ušla u završnu fazu“, rekao je Peskov novinarima. 

Peskov je dodao da Kremlj nije sklon ni precenjivanju ni potcenjivanju očekivanja od samita u „normandijskom formatu“.

„Neću davati nikakva očekivanja u vezi sa ’normandijskim formatom‘. To je vrlo ozbiljan sastanak, dugo očekivani. Znate da je prethodio prilično dug period pre nego što je ovaj sastanak planiran“, objasnio je Peskov.

On je, takođe, sa žaljenjem konstatovao da je postojala i veoma duga pauza u radu „normandijskog formata“ i rekao da ne želi da precenjuje očekivanja kako se „ne bismo razočarali i istovremeno ne potcenjivati, nadajući se da će te pripreme dati rezultate“, odgovorio je Peskov na pitanje o očekivanjima Kremlja od predstojećeg sastanak „normandijske četvorke“.

Agencija „Blumberg“ je ranije, pozivajući se Jelisejsku palatu, saopštila da će se lideri Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije sastati u „normandijskom formatu“ 9. decembra u Parizu.

Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održan niz telefonskih razgovora i samita, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala