Kijev odbio predlog „Gasproma“ o tranzitu gasa preko Ukrajine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijev
Kijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog ruske kompanije „Gasprom“ o produžetku aktuelnog ili zaključenju novog ugovora o tranzitu gasa preko Ukrajine smatraju u Kijevu neprihvatljivim, izjavio je ministar energetike i životne sredine Ukrajine Aleksej Orželj.

„Predlog koji je stigao od Grasproma je neprihvatljiv za Ukrajinu, uzimajući u obzir da je potrebno odustati od arbitraže i potpisati sporazum samo na jednu godinu“, izjavio je ministar ukrajinskoj televiziji Aj-Si-Ti-Vi.

Ruska kompanija „Gasprom“ je uputila ranije zvaničan predlog za produženje sporazuma o tranzitu gasa kompaniji „Naftogas Ukrajina“. Ona je saopštila da je spremna da sklopi novi ugovor na godinu dana, s obzirom na predviđenu potražnju u Evropskoj uniji.

Prvi od uslova ruske strane je da obe kompanije moraju da prekinu sva uzajamna potraživanja pred međunarodnom arbitražom i da prekinu sve sudske postupke. Drugi uslov je poništavanje odluke Antimonopolskog komiteta Ukrajine koji je „Gaspromu“ izrekao kaznu „zbog kršenja ekonomske konkurencije“. Treći uslov se odnosi na povlačenje zahteva koji je „Naftogas Ukrajina“ podneo Evropskoj komisiji kako bi pokrenuli istragu protiv „Gasproma“.

Pored toga, ruska strana čeka odluku Kijeva u vezi sa direktnom kupovinom od 2020. godine.

Podsetimo, postojeći ugovori između Ukrajine i Rusije oko tranzita i isporuka gasa ističu krajem ove godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala