Huti zaplenili brod u Crvenom moru

© WikipediaCrveno more-mapa
Crveno more-mapa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom optužila je pristalice jemenskih pobunjenika iz pokreta „Ansar Alah“ (Huti) da su zaplenili brod u južnom delu Crvenog mora, javila je televizija „Al Arabija“, pozivajući se na saopštenje koalicije.

Kako javlja televizija, dva broda koja pripadaju Hutima, zaplenila su brod „Rabih 3“ koji je prevozio opremu jedne južnokorejske kompanije. Prema tvrdnjama koalicije, na brodu se nalazila posada u čijem sastavu su bili strani državljani.

Saudijska Arabija je optužila Hute da su odgovorni za zaplenu civilnog broda. Oni su ovim prekršili norme međunarodnog pomorskog prava.

Kako je javila televizija „Al Džazira“, predstavnik pokreta „Ansar Alah“ je izjavio da su Huti zaplenili dva ratna broda arapske koalicije. Oni su bili zaplenjeni, kako tvrde Huti, u teritorijalnim vodama Jemena, u blizini luke Hodejda.

Vojno-politički sukob u Jemenu između vlade i Huta, pobunjenika šiitskog pokreta Ansar Alah, traje od 2014. godine. Od marta 2015. godine na stranu vlade ušla je vojna koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala