Eparhija zgrožena spotom Albanke u Crkvi Svetog Nikole: Skaredno i neukusno!

Pratite nasTelegramOdyssey
Eparhija raško prizrenska najavila je da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za, kako navodi, profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

Eparhija je u saopštenju izrazila oštar protest zbog video-snimka pevačice albanskog porekla Albane Azizi na temeljima Hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, „uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja“.

Eparhija ukazuje da su prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina po kosovskim zakonima Specijalna zaštićena zona i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane.

Oni ističu da za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je sankcionisano tim zakonom, kao i snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se ocenjuje i da prištinske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Eparhija ukazuje na kontinuiranu zloupotrebu lokacije Svetog Nikole, navodeći neovlašćene radove na hramu, služenje rimokatoličke mise do ovog, kako navode, skarednog i neukusnog spota, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalazi više grobova sveštenika, monaha i vernika.

Eparhija Raško-prizrenska navodi i da će ovo pitanje što hitnije pokrenuti na Savetu za Specijalne zaštićene zone.

„Od međunarodnih predstavnika, kojima ćemo se posebno pismeno obratiti i predstavnika kosovskih institucija očekujemo ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona“, navodi Eparhija i najavljuje da će tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta, imajući u vidu da je ovaj drevni hram „postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom SPC na Kosovu i Metohiji“.

U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Azizi obnažena sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju, promoviše svoju novu pesmu, a spot je snimila u Hramu Svetog Nikole u Novom Brdu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala