Engleski novinar traži kaznu za Engleze zbog — Srba /video/

© AP Photo / Visar KryeziuGlavni trg u Prištini bio je ukrašen zastavama Engleske uoči kvalifikacione utakmice za EURO 2020.
Glavni trg u Prištini bio je ukrašen zastavama Engleske uoči kvalifikacione utakmice za EURO 2020. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne dešava se baš često da engleski novinari staju u zaštitu Srbije, ali se upravo jedan takav slučaj desio, i to zbog ponašanja navijača reprezentacije Engleske na gostovanju u Prištini.

Tokom utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. između tzv. reprezentacije Kosova i Engleske, zabeleženo je na više mesta kako gostujući i domaći navijači zajedno pevaju vređajući Srbe.

Sem Strit, engleski novinar koji na društvenim mrežama ne skriva da voli „Votford, Brazil, Srbiju i Argentinu“, objavio je jedan takav snimak na kome se vide Englezi kako pevaju „Srbija je izudarana/razbijena gde god da se pojavi“. Na drugim snimcima, uvodne reči su „Srbi su kopilad“, ali onaj prvopomenuti pomenuti Strit je prokomentarisao na sledeći način:

„Snimljeni su. I to na stadionu. Pretpostavljam da će UEFA naterati Engleze da prvi meč EURO 2020 na Vembliju odigraju iza zatvorenih vrata, ili se rasizmom naziva samo ono što urade navijači u Istočnoj Evropi?“, preneo je „Blic“.

​On je tome dodao i sledeće:

„U četvrtak je golman Kosova* Arijanet Murić optužio navijače Češke da su ga rasno ugrožavali, ali bez dokaza. Čak je i rekao: ’Rasistički su me prozivali, ali ne znam šta su govorili‘. Danas imamo video-dokaz“.

​Potom je dopisao i način na koji svi zainteresovani mogu da mreži Fer, koja se u saradnji sa UEFA bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu, da prijave ovaj događaj iz Prištine.

Na komentare pojedinih engleskih navijača da je „gostoprimstvo na Kosovu bilo divno“ i da „ne treba preterivati i praviti senzacionalizam gde mu nije mesto, jer ovde nikakvog rasizma nije bilo, već uobičajene pesme u kojoj se umesto ’Srbija‘ koriste i imena klubova ili drugih reprezentacija“, Sem Strit je odgovorio ovako:

„A to se radi uz ovu gestikulaciju (dvoglavog) orla? (koji koriste zagovornici stvaranja tzv. Velike Albanije, na teritorijama obližnjih država). Pa, da su Englezi otišli u Moskvu, popili nekoliko pića sa Rusima, podigli zastavu ruske imperije i fotografije Putina i zapevali ’Ukrajinci su razbijeni gde god da se nađu‘, da li bi i to bilo samo o fudbalu?“, upitao je ovaj engleski novinar.

© AP Photo / Visar KryeziuPriština uoči dolaska reprezentacije Engleske na kvalifikacionu utakmicu za EURO 2020.
Engleski novinar traži kaznu za Engleze zbog — Srba /video/ - Sputnik Srbija
Priština uoči dolaska reprezentacije Engleske na kvalifikacionu utakmicu za EURO 2020.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala